Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівникам правоохоронних органів планують розширити повноваження: законопроект в Раді

Реклама

27 січня 2021 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону № 4661 щодо підвищення ефективності досудового розслідування.

З текстами законопроектів зручно ознайомитися в відповідному модулі ІПС ЛІГА :ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Пропонований законопроект запроваджує новий термін «дослідча перевірка», який являє собою попередню стадію кримінального провадження, яка починається з моменту внесення заяв і повідомлень про кримінальне правопорушення до Журналу єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальне правопорушення, проводиться з метою перевірки наявності або відсутності складу злочину і закінчується прийняттям рішення про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Крім того, законопроектом пропонується внесення ряду змін до Глави 15 КПК «Тимчасовий доступ до речей та документів» щодо спрощення процедури отримання дозволу на вилучення речей та документів, а саме шляхом прийняття відповідної постанови особисто слідчим або за погодженням її з процесуальним керівником.

Також, законопроектом пропонується внести зміни до статті 208 КПК, щодо уточнення часових меж після вчинення злочину, коли уповноважена службова особа має право без ухвали слідчого судді, суду затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі.

Законопроектом також пропонується внести зміни до статті 234 КПК, які дадуть змогу розширити можливості працівників правоохоронного органу щодо проведення обшуку особи задля виявлення та вилучення предметів обмежених, заборонених або вилучених з обігу, зокрема таких як наркотичні засоби або зброя.

До того ж, законопроектом запропоновані зміни щодо підстав зупинення досудового розслідування у кримінальних провадженнях, де впродовж тривалого часу місцезнаходження особи, що вчинила кримінальне правопорушення, не встановлено.

Керуйте компанією в режимі смарт. З Liga360 ви можете отримувати автоматичні сигнали про зміни в законодавстві, судових рішеннях або діяльності контрагентів. Замовте Liga360 сьогодні й тримайте руку на пульсі вашого бізнесу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини