Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати підтримали запровадження кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків

Реклама

3 лютого 2021 року ВР прийняла за основу законопроект № 3959-1, яким впроваджується кримінальна відповідальність за шахрайство з податком на додану вартість, а також який надає повноваження директору Бюро економічної безпеки заарештовувати майно без рішення суду.

Законопроектом встановлюються такі положення:

у Кодексі про адміністративні порушення:

а) визначається відповідальність працівників Бюро економічної безпеки України, які мають спеціальні звання, за адміністративні правопорушення за дисциплінарними статутами;

б) передбачається адміністративна відповідальність за незаконне використання найменування та ознак належності до Бюро економічної безпеки України (штраф від 34 тис. грн до 51 тис. грн, за повторне - від 51 тис. грн до 68 тис. грн).

у Кримінальному процесуальному кодексі, зокрема:

а) визначена основна та додаткова підслідність Бюро економічної безпеки України;

б) внесені необхідні зміни щодо виключення такого суб'єкта кримінального провадження як «орган, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства» та введення нового суб'єкта - Бюро економічної безпеки України.

в) закріплені повноваження для здійснення оперативними підрозділами Бюро економічної безпеки України негласних слідчих (розшукових) дій, а також пропонуються інші зміни задля належного досудового розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Бюро економічної безпеки України.

г) закріплені санкції за умисне ухилення від сплати податків, зборів, платежів, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах карається штрафом (від 85 тис. грн до 119 тис. грн) або арештом на строк до шести місяців, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого.

За ті ж самі дії за попередньою змовою групою осіб - штраф від 119 до 170 тис. грн або обмеження волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років.

Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені особою, раніше судимою за ухилення від сплати податків, зборів, платежів, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах караються штрафом (від 255 тис. грн до 425 тис. грн) або позбавлення волі на строк до семи років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна або без такої.

Як заощадити час на підготовці звітності? З IT-рішенням LIGA360:Підприємець. Система має зручний календар сплати податків і подання звітів. Тут можна отримати шаблони актів, видаткових, довіреностей, рахунків. А з алгоритмами заповнення звітів і підтримкою у чаті - у вас не буде сумнівів щодо правильності документів. Замовляйте тестовий доступ сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини