Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості оплати праці голови ОСББ - Держпраці

Реклама

У Держпраці зазначають, що найефективнішим механізмом управління спільним майном у багатоквартирному будинку на сьогоднішній день є здійснення такого управління саме за допомогою об'єднання його співвласників, тобто ОСББ. Алгоритм створення ОСББ детально описано в Законі «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку». Кількість новостворених ОСББ з плином часу постійно зростає. З одного боку це позитивна тенденція, а з іншого - ряд проблем. Адже ні мешканці ОСББ, ані ті хто його очолюють, достеменно не знайомі зі специфікою роботи такої організації. У ході діяльності кожного ОСББ з часом виникає питання, на який вид виплати може претендувати голова правління ОСББ за пророблену в інтересах ОСББ роботу, заробітну плату чи грошову винагороду. Вказані виплати мають свої особливості, відносяться до різних видів виплат та оформлюються за різними правилами.

ОСББ є юридичною особою, яка створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння їхнього власного майна та управління, утримання та використання спільного майна (ст. 1 Закону «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Для керівництва поточною діяльністю ОСББ обирається правління, яке має право приймати будь - які рішення з питань, що стосуються поточної діяльності ОСББ. Правління очолює голова.

Подати звітність без помилок та вчасно допоможе онлайн-сервіс Liga:REPORT. У ньому все, що потрібно підприємцю - усі актуальні форми звітів з підказками, шаблони первинних документів, електронна книга обліку доходів. Переконайтеся самі

Працювати така особа (тобто голова правління) може, як на платній, так і на безоплатній основі. В обох випадках виконання обов'язків голови на платній чи безоплатній основі (тобто на громадських засадах) має бути відображено у відповідному рішенні загальних зборів ОСББ. Це допоможе зняти безліч запитань з боку перевіряючих органів, в першу чергу фіскальної служби.

ОСББ є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками, отримання одним із учасників власної вигоди чи користі (ст. 4 Закону «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку»). За порушення законодавчих норм, встановлених для неприбуткових організацій її можуть виключити з Реєстру неприбуткових установ та організацій, зокрема, якщо її кошти будуть використані на цілі, не передбачені статутом, або коли нею не дотримані умови зазначені у пп.133.4.1 п.133.4 ст.133 Податкового кодексу.

Якщо голова правління працює в ОСББ на платній основі, тобто отримує систематично кожного місяця виплату, потрібно укладати з ним відповідний трудовий договір. Також голова правління може здійснювати свою роботу на підставі цивільно-правового договору. При цьому потрібно пам'ятати, що за трудовим договором оплачується процес праці, а за цивільно-правовим договором - результат праці.

При укладенні таких договорів органи фіскальної служби матимуть усі підстави вимагати сплати обов'язкових податків та зборів із суми виплат, яку отримує голова, а це податок на доходи фізичних осіб (утримується з доходів фізичної особи за ставкою 18%), єдиний соціальний внесок (нараховується на заробітну плату працівника у розмірі 22%), військовий збір (утримується з доходів фізичної особи за ставкою 1.5%).

Якщо голова правління працює в ОСББ на безоплатній основі (тобто на громадських засадах), він виконує свої обов'язки без отримання будь - якої грошової виплати. У такому випадку голова здійснює свої повноваження на основі рішення загальних зборів ОСББ (тобто протоколу загальних зборів) без оформлення трудового чи цивільно-правового договору.

У випадку коли ж загальні збори ОСББ все таки вирішили «віддячити» особі, яка виконує на добровільних засадах обов'язки голови правління та прийняли рішення про здійснення грошової виплати, то отримана виплата фізичною особою прирівнюється до додаткового блага, яке оподатковують на загальних підставах (податком на доходи фізичних осіб та військовим збором). Така виплата не є ні заробітною платою ні винагородою і не повинна мати систематичний характер.

Під час звітування до фіскальної служби особа, на яку покладені обов'язки голови правління, має показати таку винагороду у декларації про майновий стан та доходи, попутно прихопивши з собою відповідне рішення загальних зборів щодо згоди інших членів ОСББ про її надання та суму допомоги.

Отже, перш ніж щось виплачувати голові правління ОСББ, представникам загальних зборів потрібно вирішити, на яких засадах буде працювати голова правління ОСББ, що він виконуватиме, чи буде за це отримувати грошову виплату та яку саме.

Економте час на підготовці звітності з IT-рішенням LIGA360:Підприємець. Система має зручний календар сплати податків і подання звітів. Тут можна отримати шаблони актів, видаткових, довіреностей, рахунків. А з алгоритмами заповнення звітів і підтримкою у чаті - у вас не буде сумнівів щодо правильності документів. Замовляйте тестовий доступ сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини