Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкові перевірки 2021: хто знаходиться під пильною увагою ДПС

Реклама

Майже увесь 2020-й рік діяв мораторій на податкові перевірки, але через значний дефіцит бюджету, а також постійне декларування владою того, що бюджет наповнюватимуть без додаткового вливання коштів, 2021 може пройти під прапором податкових перевірок. Дмитро Кулик, адвокат, молодший партнер ЮК Legal House, розповів, кому слід підготуватися до візиту податківців в поточному році і як це правильно зробити.

Постановою КМУ від 03.02.2021 р. №89 Уряд вирішив частково скасувати мораторій на податкові перевірки шляхом скорочення терміну дії обмежень, встановлених п. 52-2 підрозд. 10 разд. XX ПКУ.

Хоча порядок зняття мораторію дуже спірний і викликає багато питань, але контролюючі органи вже почали діяти і перевіряти платників податків.

Планові податкові перевірки

З плановими перевірками усе більш-менш зрозуміло, оскільки план-графік податкових перевірок публікується на офіційному сайті ДПС і знаходиться в публічному доступі.

При формуванні плану-графіку податкових перевірок фіскальний орган перевіряє кожного потенційного представника бізнесу на відповідність критеріям ризиковості.

Побачивши себе в плані перевірок, платнику податків слід одразу починати готуватися до такої перевірки. У судів наразі немає однозначної і постійної позиції відносно того, порушуються права платника податків при включенні його в план-графік податкових перевірок або ні. А це означає, що оскарження включення платника податків в план-графік податкових перевірок є ювелірною і дуже ризикованою роботою.

Позапланові перевірки

З позаплановими перевірками не усе так однозначно.

Явним тригером можливої швидкої позапланової податкової перевірки є запит, отриманий платником податків в порядку статті 73 ПК. Остання практика показує, що контролюючий орган не часто дотримується вимог, встановлених ПК і не вказує належні і чіткі підстави для звернення до платника податків з відповідним запитом.

Останнім часом зустрічаються запити, коли контролюючий орган аргументує необхідність отримання пояснень і їх документального підтвердження по підставах необхідності виконання покладених на нього функцій, завдань і підтвердження або спростування податкової інформації. Хоча така підстава і не передбачена пунктом 73.3. ст.73 Податкового кодексу України.

У цьому ж запиті контролюючий орган, як правило, вимагає велику кількість документів по фінансово-господарським взаємовідносинам платника податків з його контрагентам як мінімум за один календарний рік.

Хто знаходиться під пильною увагою контролюючого органу?

Особливу увагу під час податкових перевірок в 2021 році приділятимуть співпраці юридичних осіб з ФОП і намагатимуться доводити, що ФОПи є частиною юридичних структур суб'єктів господарювання.

Також без уваги явно не залишаться і перекочують з минулих років відносини по послугах, які не мають явно вираженого результату, такі як консультаційні, маркетингові, рекламні тощо. Під пильним спостереженням будуть і взаємовідносини з нерезидентами.

Детально досліджуватиметься формування податкового кредиту з ПДВ, а враховуючи останні заяви з боку керівництва ДФС, боротьба із скручуваннями і схемним податковим кредитом по ПДВ все ж очікується.

І куди ж без сумнівних (фіктивних, нереальних) господарських операцій? Зараз кожен другий акт документальних податкових перевірок, згадує про нереальні господарські операції. Ситуація навряд чи зміниться, адже податковому органу простіше визнавати операції нереальними, оскільки це не вимагає необхідності формувати правові позиції в Акті перевірки.

Дуже уважно податкова стежить за платниками податків, що співпрацюють з державним бюджетом. Подальший рух коштів, формування ціноутворення і місця закупівлі товару детально аналізуються.

Якщо у вищезгаданому упізнали себе - краще замислитися про можливі ризики вже зараз.

Підготовка до податкової перевірки

Якщо за результатами аналізу плану-графіка податкових перевірок, платник податків знаходить себе в плані, час почати готуватися до перевірки за останні 3 року. Якщо ж платник податків отримав запит по взаємовідносинах з конкретним контрагентом, не зайвим буде проаналізувати документальне оформлення відносин з таким контрагентом або завчасно потурбуватися про додаткові докази.

У кожної компанії є "вразливі" місця, які необхідно виявити перед перевіркою, щоб цього не зробили перевіряючі.

Продовження консультації читайте в розділі "Актуально"

Дізнатися, чи потрапила ваша компанія в графіки планових перевірок на поточний рік можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН, а підготуватися до перевірок допоможе ресурс "Мистецтво оборони".

Як захистити свій бізнес від ризиків, знати усе про конкурентів і партнерів? З новим інструментом "Бізнес-розвідка" в рішенні Liga360. Перевіряйте тих, з ким співпрацюєте, стежите за змінами бенефіціарів і видів діяльності, отримуйте новини ринку. Замовляйте тестовий доступ до Liga360 й оцінюйте переваги системи вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини