Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посилення захисту прав працівників: що пропонує урядовий проект

Реклама

У Верхновній Раді зареєстровано урядовий законопроект № 5266 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників».

Проектом пропонується:

  • дозволити укладати колективний договір фізичними особами, які використовують найману працю;

  • зобов'язати роботодавця ознайомлювати працівника з текстом колективного договору, змінами до нього, забезпечити безперешкодний доступ до тексту договору, можливість його копіювання, обов'язок сторін колективної угоди інформувати про її укладення та внесення до неї змін безпосередньо заінтересованих у цьому суб'єктів;

  • встановити відповідальність за ненадання інформації працівнику про укладення колективного договору та внесення до нього змін - штраф до 10 НМДГ (170 грн) та дисциплінарна відповідальність;

  • встановити строк дії умов колективного договору не більше року в разі реорганізації, зміни власника юридичної особи, відокремленого структурного підрозділу юридичної особи. Колективний договір зберігає чинність протягом усього строку проведення ліквідації роботодавця;

  • встановити зобов'язання для роботодавців надавати повідомлення щодо запланованого масового звільнення профспілковому представнику. Масовим звільненням також вважатиметься вивільнення 30 і більше працівників у роботодавця з чисельністю працівників від 301 до 1000 та 3 і більше відсотків з чисельністю працівників від 1001 і більше.

Крім цього, у чинне законодавство включаються норми, зокрема щодо недопущення дискримінації в оголошеннях з працевлаштування, а також надання права особам, що зазнали дискримінації звернутися до суду із заявою про відновлення порушених прав, відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Зокрема, забороняється необґрунтована відмова у прийнятті на роботу, тобто відмова без будь-яких мотивів. На вимогу особи, якій відмовлено в прийнятті на роботу, роботодавець зобов'язаний письмово повідомити про причину такої відмови.

Забороняється в рекламі про вакансії висувати вимоги за ознаками раси, кольору шкіри, віку, статі, стану здоров'я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сексуальної орієнтації, політичних, релігійних та інших переконань, членства у професійних спілках або інших громадських об'єднаннях, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними та іншими ознаками, не пов'язаними з характером роботи або умовами її виконання.

Дізнавайтеся повну інформацію про контрагентів і фізосіб, з якими плануєте працювати. Система CONTR AGENT покаже дані з ЄДР, фінансовий та податковий стан на 6,5 млн компаній та ФОП. А ще тут є дані з державних реєстрів про всіх громадян України. Оцініть переваги CONTR AGENT прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини