Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Шумні сусіди: коли і кому скаржитися

Реклама

Координаційний центр з надання правової допомоги нагадує, що з 10 години вечора і до 8-ї ранку не можна голосно співати, кричати, слухати голосно музику, використовувати салют і феєрверки.

Згідно зі статтею 24 Закону про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, підприємства, організації, а також фізичні особи при проведенні будь-якого виду діяльності не повинні перевищувати рівень шуму, який встановлено санітарними нормами для таких приміщень і таких територій, як житлові будинки, прибудинкові території, установи освіти і культури, а також інші приміщення, в яких можуть перебувати люди як постійно, так і тимчасово.

Якщо шум виробляє якась будівельна техніка, то її вже не можна використовувати з 9-ї години вечора.

Зверніть увагу, що проведення ремонтів у вихідні і святкові дні заборонене. Але якщо ви домовитеся з вашими сусідами і вони погодяться, то ремонт у такі дні ви можете проводити.

Які норми шуму передбачені санітарними нормами?

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я № 463 в житлових приміщення допустимий рівень шуму:

  • вдень (08:00 - 22:00) - 40 дБА;

  • вночі (22:00 - 08:00) - 30 дБА.

При цьому максимальний рівень вдень - 55 дБА, а вночі - 45 дБА.

Дивіться також: Норми шуму в житлових будинках

Для прикладу, 35 децибел - це цокання настінного годинника, 45 децибел - це шум розмови, 65 - це шум гучної розмови.

Якщо ж ваші сусіди порушують встановлені вимоги, варто:

По-перше, звернутися до власника квартири і пояснити йому, що він перевищує рівень допустимого шуму.

Далі можна викликати поліцію (краще робити це після 10-ї години вечора, адже вдень вам можуть відмовити, посилаючись на те, що вдень шуміти можна).

Згідно зі ст. 82 КпАП, за перевищення рівня шуму передбачено попередження або штраф у розмірі від 80 до 255 гривень.

Також варто звернутися з колективною заявою до дільничного інспектора , і йому якраз можна надати і відеофіксацію того, що сусіди шумлять.

Зверніть увагу: після того, як до вас приїде поліція, переконайтеся, щоб був складений протокол. У протоколі потрібно, щоб була описана ваша ситуація і ви вказані як свідки правопорушення. Якщо поліція відмовляється скласти протокол, то такі дії вам треба оскаржити у начальника поліції.

Можна також звернутися до місцевого органу Держпродспоживслужби. Саме вони уповноважені розглядати такі питання і складати акти.

Для звернення до суду вам потрібно зібрати всі докази разом. Це довідки, акти, протоколи, свідки, аудіо- та відеофіксація. Також можна зробити екологічну експертизу. Однак вона платна і доречна тоді, коли шум постійний. Після того ви звернетеся в суд із позовною заявою про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Дізнавайтеся повну інформацію про контрагентів і фізосіб, з якими плануєте працювати. Система CONTR AGENT покаже дані з ЄДР, фінансовий та податковий стан на 6,5 млн компаній та ФОП. А ще тут є дані з державних реєстрів про всіх громадян України. Оцініть переваги CONTR AGENT прямо зараз.

Читайте також:

Як відстояти своє право на тишу, якщо сусіди занадто сильно шумлять?

Плануєте відкриття ресторану або кафе в житловому будинку: що треба врахувати

Чи може мешканець будинку вимагати заборонити роботу розважального закладу у нічний час

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини