Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд підтримав правомірність донарахування ФОП штрафу у 28,77 млн грн

Реклама

Шостим апеляційним адміністративним судом підтверджено обґрунтованість висновків ГУ ДПС у Київській області про неправомірність віднесення фізичною особою-підприємцем до складу валових витрат сум, понесених на придбання товарно-матеріальних цінностей.

Про це повідомляють у прес-службі ДПС.

Так, в порушення підпункту 177.4 пункту 177 Податкового кодексу підприємцем віднесено до складу валових витрат за 2017 суми витрат, понесених на придбання товарно-матеріальних цінностей, без отримання доходів, в розмірі 24,90 млн грн без ПДВ, дохід від реалізації яких не отримано; за 2018 суми витрат, понесених на придбання товарно-матеріальних цінностей, без отримання доходів, у розмірі 20,14 млн грн без ПДВ, дохід від реалізації яких не отримано.

Також судом апеляційної інстанції зроблено висновок про порушення фізичною особою-підприємцем підпункту 177.4 пункту 177 Податкового кодексу внаслідок завищення сум витрат, віднесених до графи 7 розділу 1 «Інші витрати» податкової декларації про майновий стан і доходи за 2018 на суму 0,97 млн грн без ПДВ у зв`язку з ненаданням до перевірки документального підтвердження понесених витрат.

Шостим апеляційним адміністративним судом враховано доводи ГУ ДПС у Київській області, які викладені в апеляційній скарзі та додаткових поясненнях, в яких зверталася увагу суду на практику Верховного Суду.

Колегія суддів суду апеляційної інстанції зробила обґрунтований висновок про те, що позивачем безпідставно у деклараціях про майновий стан і доходи за 2017 та 2018 віднесено до складу витрат вартість товару, який не було реалізовано, тобто не отримано дохід, та який не було використано у господарській діяльності, а також про те, що позивачем завищено витрати у зв`язку з ненаданням до перевірки документального підтвердження понесених витрат.

Таким чином, постановою Шостого апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу ГУ ДПС у Київській області до платника податків задоволено повністю, скасовано рішення Київського окружного адміністративного суду та прийнято нове рішення, яким у задоволені позовних вимог фізичної особи-підприємця до ГУ ДПС у Київській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень, вимоги про сплату боргу та рішення про застосування штрафних санкцій на загальну суму 28,77 млн грн відмовлено.

Як діяти в різноманітних ситуаціях для бізнесу та при перевірках контролюючих органів - дізнавайтесь у LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що економить час на щоденних робочих завданнях та убезпечить від ризиків. Більше про переваги LIGA360 читайте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини