Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС визначив, коли повернення судом апеляційної скарги є надмірно формальним

Реклама

Якщо недоліки апеляційної скарги є незначними та можуть бути усунені заявником після продовження строку на усунення недоліків апеляційної скарги, її повернення судом є надмірно формальним.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 20 січня 2021 року у справі № 490/2254/20.

Які цифрові рішення допоможуть у роботі адвоката? LIGA360:Адвокат НААУ - це робочий онлайн-простір, що надає доступ до кабінету адвоката НААУ, навчальних продуктів ВША та інформаційних продуктів ЛІГА:ЗАКОН. Замовте систему прямо зараз.

Обставини справи

Касаційна скарга мотивована тим, що апеляційним судом безпідставно не взято до уваги положення пункту 13 частини другої статті 3 Закону "Про судовий збір", у якому зазначені підстави для звільнення від сплати судового збору Крім того, постановляючи ухвалу про повернення апеляційної скарги заявнику, апеляційний суд порушив право особи, передбачене статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, на справедливий суд.

Позиція ВС

ВС зазначив, що, оскільки позивач звільнений від сплати судового збору за подання позовної заяви про відшкодування шкоди, завданої державним органом, на підставі пункту 13 частини другої статті 3 Закону "Про судовий збір", то відповідно позивач і звільнений від сплати судового збору також за подання ним апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції у цій справі.

Оскільки апеляційний суд безпідставно висував вимогу про сплату позивачем судового збору за подання апеляційної скарги у цій справі, тому повернення апеляційної скарги з підстав несплати судового збору не може вважатися законним та обґрунтованим.

Позивач при поданні апеляційної скарги дійсно не в повному обсязі виконано вимоги частини першої статті 356 ЦПК, а саме пункту 2, проте такий недолік апеляційної скарги є незначним, та міг бути усунутий заявником після продовження строку на усунення недоліків апеляційної скарги.

Оскільки визначальним для повернення апеляційної скарги позивача стала несплата судового збору, проте вимога апеляційного суду про сплату судового збору була безпідставною, тому повернення апеляційної скарги лише у зв'язку з невиконання вимог пункту 2 частини першої статті 356 ЦПК, на думку Верховного Суду, є надмірно формальним.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує для вас першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги у суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката під час підготовки до судових засідань. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини