Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли ФОП-єдинникам вперше звітувати з ЄСВ у складі єдиної звітності

Реклама

Платники єдиного податку I та II груп вперше подають до контролюючого органу додаток 1 у складі Декларації, затвердженої наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 578 (у редакції наказу № 752), за 2021 рік, граничний термін подання якого - до 1 березня 2022 року.
Платники ЄП III групи (ФО) подають додаток 1 у складі Декларації за IV квартал 2021 року у термін до 9 лютого 2022 року.

Відповідне роз'яснення надало Головне управління ДПС у Черкаській області.

Податківці пояснили, що  відповідно до п. 4 частини другої ст. 6 Закону про ЄСВ починаючи з 01.01.2021 платники єдиного внеску зобов'язані подавати звітність про нарахування ЄСВ у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до контролюючого органу за основним місцем обліку платника ЄСВ у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України.

Пунктом 296.2 ст. 296 ПКУ визначено, що платники ЄП першої та другої груп подають до контролюючого органу декларацію у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 ПКУ, а також відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.
Податкові декларації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року подаються протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.
Згідно з п. 296.3 ст. 296 ПКУ, з врахуванням п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, платники ЄП третьої групи подають до контролюючого органу декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.
Платники ЄП третьої групи (ФО) у складі Декларації за IV квартал податкового (звітного) року подають також відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.
Наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752, який набрав чинності 01.01.2021 форму Податкової декларації доповнено додатком 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».
Згідно з приміткою 8 до Декларації додаток 1 є невід'ємною частиною Декларації, подається та заповнюється ФОП - платниками ЄП першої - третьої груп, відповідно до пп. 296.2 та 296.3 ст. 296 ПКУ, та які є платниками ЄСВ відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ.
Пунктом 2 Наказу № 752 визначено, що Декларація подається за формою, затвердженою Наказом № 752, за податкові звітні періоди 2021 року.
Відповідно до абзацу п'ятого частини восьмої ст. 9 Закону про ЄСВ періодом, за який платники ЄСВ, зокрема, ФОП подають звітність до контролюючого органу (звітним періодом), є календарний рік.

Економте час на підготовці звітності з IT-рішенням LIGA360:Підприємець. Система має зручний календар сплати податків і подання звітів. Тут можна отримати шаблони актів, видаткових, довіреностей, рахунків. А з алгоритмами заповнення звітів і підтримкою у чаті - у вас не буде сумнівів щодо правильності заповнення документів. Замовляйте тестовий доступ сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини