Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Незаконне відчуження квартир: як українці стають жертвами шахраїв

Реклама

Схеми з нерухомістю стають дедалі більше популярними серед шахраїв. За останні місяці Нацполіція повідомила про численні факти таких правопорушень, зокрема:

Донецький поліцейський та його спільниця намагалися провернути квартирну аферу. Поліцейський разом зі своєю спільницею, яка працювала ріелтором, вирішили ошукати 33-річну мешканку Маріуполя.  Змовники, користуючись скрутним фінансовим становищем власниці неприватизованої квартири, запропонували оформити на ріелтора довіреність на житло. Натомість пообіцяли допомогти приватизувати та продати  квартиру, щоби держава не конфіскувала її за великі комунальні борги. Жінці спільники мали намір віддати лише невелику частину суми із продажу майна.

Незаконне заволодіння квартирами в Одесі на 27 млн грн. Мешканці Одеси, серед яких - діючий адвокат, колишній правоохоронець, реєстратор та особи з кримінальними зв'язками, використовуючи доступ до державних електронних реєстрів, а також інформацію, отриману від учасників ринку нерухомості, підшукували потенційних жертв. Зокрема громадян, які розрахувались за придбання квартир, але з різних причин не встигли зареєструвати факту набуття права власності на нерухомість. Увагу члени угруповання звертали лише на тих осіб, які придбали об'єкти нерухомості, будівництво яких певний час було призупинено, а здача їх в експлуатацію відбувалась зі значним відхиленням від строків. Знайшовши потрібний об'єкт, вони підроблювали та виготовляли необхідний пакет документів для набуття нерухомості у власність та, використовуючи підставних осіб, оформлювали на них квартири. В подальшому майно продавали на вторинному ринку добросовісним покупцям, а кошти від продажу розподіляли між усіма учасниками злочинної групи.

На Київщині діяла злочинна організація, яка «спеціалізувалася» на викраденні людей для заволодіння їхніми квартирами. Обвинувачені обирали квартири, які не перебувають на обліках в державних реєстрах, а їх власники померли або ведуть антисоціальний спосіб життя. При цьому застосовували фізичне насильство до господарів житла та проти їхньої волі вивозили до іншого місця, де утримували, поки не продадуть квартиру. Для цього правопорушники виготовляли правовстановлюючі документи на нерухоме майно, зокрема залучали «свою» людину з підробленим паспортом, яка виступала у ролі власника. Також підроблювали різноманітні довідки, необхідні для подальшого продажу. Маючи повний комплект документів, виставляли нерухомість на продаж.

Львівські поліцейські викрили шахрайську «схему» заволодіння нерухомістю. Цікавість у зловмисників викликала нерухомість, що знаходилася у комунальній власності та власниками якої були особи похилого віку. На підставі фіктивних документів об'єкти нерухомості перереєстровувати на підставних осіб. З метою приховування попередніх незаконних реєстрацій у реєстрі речових прав на нерухоме майно зловмисники продавали об'єкти «своїм» особам - незахищеним верствам населення. В подальшому переоформлені таким чином об'єкти перепродавали добросовісним покупцям.

Шахраї присвоїти елітну квартиру в Києві. Поки власниця квартири у середмісті столиці проживала за кордоном її квартиру на підставі підробленого договору купівлі-продажу перепродали.

Щоб убезпечити вашу нерухомість та бізнес від рейдерських захоплень - скористайтеся сервісом SMS-маяк. Ви зможете контролювати не лише зміни, які відбулися в реєстрі, але і спроби внести такі зміни.

Детальніше про шахрайські схеми з нерухомістю та як захистити своє майно, читайте у юридичних консультаціях:

Купівля та продаж нерухомості: захист від шахраїв

Як не стати жертвою схеми захоплення нерухомості: 10 головних порад

Отримайте безкоштовний 2-тижневий тест преміум-функцій LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів для захисту бізнесу. Дозволяє перевірити контрагентів, захистити нерухомість від рейдерства, автоматично сповіщає про зміни законодавства. Встигніть замовити тестовий доступ до 28 квітня тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини