Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємства та ФОПи отримають компенсації за працевлаштування осіб з інвалідністю - проект

Реклама

У Раді зареєстрували урядовий законопроект № 5344 щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Підприємства, установи та організації, ФОП створюватимуть робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснюючи для цього заходи із розумного пристосування, у тому числі за рахунок власних коштів та/або коштів Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Право осіб з інвалідністю на працевлаштування буде забезпечуватися також шляхом виконання роботи вдома (дистанційно). Підбір робочого місця проводиться переважно на підприємстві, де працювала особа до настання інвалідності, з урахуванням висновку медико-соціальної експертної комісії, її побажань до умов праці, а також наявних у неї професійних знань і навичок.

Для осіб з інвалідністю, зареєстрованих як безробітні або такі, що шукають роботу, за рахунок коштів Фонду будуть проводити професійну підготовку, підвищення кваліфікації і перепідготовку.

Підприємства та ФОПи за рахунок коштів Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю отримуватимуть дотації на створення робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю. Порядок надання дотацій встановлює Кабінет Міністрів України.

Норматив робочих місць залишиться незмінним - у розмірі 4% середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця.

До виконання нормативу робочих місць зараховується забезпечення роботою осіб з інвалідністю І групи та осіб з інвалідністю ІІ групи з порушенням зору або інтелектуальними чи психічними порушеннями, які працюють не менш як 20 годин на тиждень за основним місцем роботи на (в) таких підприємствах, установах та організаціях, у таких фізичних осіб-підприємців як одна працююча особа з інвалідністю за двох штатних працівників.

Підприємства та ФОПи, у яких середньооблікова кількість працюючих осіб з інвалідністю є меншою від установленої нормативом, зобов'язані щороку сплачувати відповідним територіальним відділенням Фонду цільові фінансові санкції - обов'язковий платіж, сума якого визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на (в) підприємстві, установі та організації, у фізичної особи-підприємця за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте особою з інвалідністю.

Для підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців із кількістю працівників від 8 до 15 осіб розмір цільових фінансових санкцій за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте особою з інвалідністю, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на (в) підприємстві, установі та організації, у фізичної особи-підприємця

Суми цільових фінансових санкцій будуть використовуватися для надання цільової позики (на поворотній основі із строком повернення до трьох років) на створення робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, фінансування витрат на професійну підготовку, підвищення кваліфікації і перепідготовку осіб з інвалідністю, надання дотацій на створення робочих місць тощо.

Як ефективно організувати роботу та захистити свій бізнес в умовах карантину? З рішенням Liga360: Керівник. Ви зможете перевірити надійність партнерів, контролювати згадки про вашу компанію в ключових українських ЗМІ та отримувати сповіщення щодо змін законодавства і судових рішень. А комунікувати з колегами в режимі віддаленої роботи - не проблема, адже в Liga360 можна обговорювати ризики та можливості всією командою. Замовляйте тестовий доступ до Liga360 за посиланням.

До 28 квітня ви можете безкоштовно протестувати преміум-пакети LIGA360 для вашої робочої ролі. Дізнавайтеся про акцію за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини