Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Борги за кредитами в іноземній валюті реструктуризують

Реклама

Рада на позачерговому засіданні 13 квітня прийняла пакет законів щодо реструктуризації заборгованості валютних позичальників.

1. Законопроект №4475, яким передбачено:

  • проведення реструктуризації боргів за кредитами в іноземній валюті відповідно до Закону, а не договору про реструктуризацію. Обов'язковій реструктуризації підлягає прострочене грошове зобов'язання або/та грошове зобов'язання, строк сплати якого не закінчився, виконання зобов'язань за договором, який забезпечено предметом іпотеки або об'єкта незавершеного житлового будівництва, або майнових прав на нього, або садового будинку, або земельної ділянки для будівництва, присадибної ділянки, якщо загальна площа такого нерухомого майна не перевищує для квартири 140 кв. м., для житлового та садового будинку - 250 кв. м. за умови, що таке житлове нерухоме майно використовується як місце постійного проживання та відсутнє інше житлове нерухоме майно (крім житлового нерухомого майна, що розташоване на тимчасово окупованій території).

  • перерахування усіх грошових зобов'язань у гривневий еквівалент за середнім значенням курсу між офіційним курсом НБУ на день проведення реструктуризації, та офіційним курсом гривні до такої іноземної валюти, встановленим НБУ на дату надання кредиту.

  • списання неустойки, а погашену до дня проведення реструктуризації суму неустойки зарахують до непогашеного залишку суми кредиту.

  • розмір процентів за користування кредитом змінюється через кожен календарний рік з дня проведення реструктуризації та встановлюється у розмірі українського індексу ставок за дванадцятимісячними депозитами фізичних осіб у гривні (застосовується останнє значення індексу, встановлене на початок календарного дня, в який здійснюється зміна розміру процентів за користування кредитом), збільшений на один процентний пункт

2. Законопроект №4398 передбачає зміни в частині реструктуризації заборгованості валютних позичальників через процедуру банкрутства. Зокрема, у разі недостатності доходів боржника для виконання умов реструктуризації, може бути встановлена мінімальна сума щомісячного виконання плану реструктуризації, яка не може бути меншою за половину мінімальної заробітної плати.

3. Законопроект №4399 передбачає звільнення від сплати ПДФО з прощеного боргу.

Бажаєте дізнатись всю інформацію про конкурентів і партнерів? Отримайте повні дані з реєстрів завдяки IT-рішенню Liga360. Дізнавайтесь про керівників та бенефіціарів компаній, зміни видів діяльності в держреєстрі, про останні тендери та судові рішення. Спробуйте Liga360: Керівник вже зараз і будьте готовими до будь-яких ризиків з контрагентами.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини