Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Переважне право орендаря на придбання об’єкта оренди: позиція ВС

Реклама

Орендар має право у будь-який час відмовитися від здійснення передбаченого в договорі права на викуп об'єкта оренди.

Відповідне положення міститься у постанові КГС ВС 18 лютого 2021 року у справі № 920/503/19.

Цифрове рішення LIGA360:Адвокат НААУ стає доступнішим. Члени НААУ, які сплатили щорічні внески, отримують продукт за акційною ціною. Дізнайтесь більше про переваги за посиланням.

Обставини справи

ТОВ "Аромо Плюс" звернулося до господарського суду Сумської області з позовом до ТОВ "Кавова Сервісна Компанія" та ТОВ "Якобз Дау Егбертс Україна" про переведення на позивача прав та обов'язків покупця за договором купівлі - продажу обладнання для приготування кави, який укладений між відповідачами спору.

Позовні вимоги обґрунтовані, з посиланням на приписи статей 362, 777 Цивільного кодексу, тим, що позивачу, як орендарю обладнання для приготування кави, належить переважне право на придбання цього обладнання, проте відповідач - 2, як власник майна, не повідомив позивача про намір продати обладнання та про всі суттєві умови продажу у належній формі, що перешкодило позивачу у реалізації свого переважного права.

Позиція ВС

ВС, зокрема, зазначив, що у разі укладення між суб'єктами господарювання договору оренди, до таких відносин хоча і підлягають застосуванню норми ЦК, однак з урахуванням особливостей, передбачених ГК.

Так, статтею 777 ЦК визначено переважні права наймача.

Відповідно до частини другої статті 777 ЦК наймач, який належно виконує свої обов'язки за договором найму, у разі продажу речі, переданої у найм, має переважне право перед іншими особами на її придбання.

Водночас згідно з приписами статті 289 ГК орендар має право на викуп об'єкта оренди, якщо таке право передбачено договором оренди. Орендар має право у будь-який час відмовитися від здійснення передбаченого в договорі права на викуп об'єкта оренди. Приватизація єдиних майнових комплексів нерухомого та іншого окремого індивідуально визначеного майна, зданих в оренду, здійснюється у випадках і порядку, передбачених законом.

Отже, згідно з частиною першою статті 289 ГК таке право орендаря (на викуп об'єкта оренди) ставиться у залежність від того, чи передбачене таке право договором оренди.

Не встигаєте за змінами законодавства? Автоматичні сповіщення є в LIGA360:Підприємець. Не пропустіть важливі нововведення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини