Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд зазначив, які документи необхідні для відкриття спадщини

Реклама

Інформація з кримінального провадження та висновок судово-медичного експерта не є належними доказами реєстрації факту смерті особи.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 17 березня 2021 року у справі № 638/17145/17.

Цифрове рішення LIGA360:Адвокат НААУ стає доступнішим. Члени НААУ, які сплатили щорічні внески, отримують продукт за акційною ціною. Дізнайтесь більше про переваги за посиланням.

Обставии справи

Позивач зазначала, що з моменту, як вона дізналась про смерть дядька, а саме з 24 липня 2017 року, нею були вжиті всі можливі заходи щодо прийняття спадщини, однак існування таких непереборних, істотних і незалежних від неї обставин як відсутність інформації про смерть дядька, нездійснення правоохоронними органами дій щодо встановлення родинних зв'язків померлого і повідомлення про його смерть, відсутність документів, що підтверджували б факт родинного зв'язку з дядьком, необхідних для отримання свідоцтва про його смерть, необхідність направлення запитів до різних установ та отримання на них відповідей, що потребувало значного проміжку часу, стало причиною пропуску встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини.

Місцевий суд визначив позивачці додатковий строк у два місяці, з цим рішенням погодився апеляційний суд. Міська рада просить скасувати ці рішення.


Позиція ВС

ВС зазначив, що суди не врахували те, що державна реєстрація смерті проводиться за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання.

Вирішуючи по суті спори про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, обов'язковому встановленню підлягають факт смерті фізичної особи і час відкриття спадщини.

Факт смерті фізичної особи і час відкриття спадщини перевіряється шляхом витребовування від спадкоємця свідоцтва про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану або за безпосереднім доступом до реєстру актів цивільного стану.

У справі, яка переглядається, відсутні відомості про державну реєстрацію смерті особи.

Матеріали справи також не містять виданого в установленому законом порядку свідоцтва про смерть особи або доказів про наявність актового запису про смерть останнього.

Інформація з кримінального провадження та з висновку судово-медичного експерта не є належними доказами реєстрації факту смерті особи.

Наведене вище вказує на неповне встановлення судами попередніх інстанцій фактичних обставин справи, а саме не з'ясовано час відкриття спадщини.

Усунути наведені вище недоліки на стадії касаційного перегляду з урахуванням повноваження Верховного Суду та меж перегляду справи в касаційній інстанції (стаття 400 ЦПК), коли необхідно встановлювати фактичні обставини та оцінювати докази, є неможливим.

Не встигаєте за змінами законодавства? Автоматичні сповіщення є в LIGA360:Підприємець. Не пропустіть важливі нововведення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини