Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За невиконання приписів Держпраці оштрафують на 180 тис. грн

Реклама

У Держпраці зазначають, якщо роботодавець не відреагував на припис інспектора Держпраці, він нестиме повну відповідальність за порушення трудового законодавства.

Виникла ситуація, що фізична особа - підприємець, яка здійснює підприємницьку діяльність у торговельній сфері, порушила норми трудового законодавства.

Факт порушення законодавства про працю виявлено головним державним інспектором праці Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Посадовець Управління встановив, що підприємець використовував найману працю без врегулювання належним чином трудових відносин з найманим персоналом. Зокрема, у магазині, де суб'єкт господарювання здійснював реалізацію товарами та продуктами харчування, використовувалася праця неоформленої продавчині.

Фахівець Держпраці детально роз'яснив роботодавцю норми чинного трудового законодавства, зокрема, у частині оформлення трудових відносин та видав припис на усунення, у передбачений чинним законодавством термін, виявлених порушень.

Оскільки, до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовується попередження, то штрафна санкція на підприємця накладена не була.

Водночас інспектор праці наголосив суб'єкту господарювання: у разі вчинення порушення повторно упродовж двох років з дня вже виявленого, передбачено додаткову відповідальність - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника щодо якого скоєно порушення.

Фізичну особу-підприємця також було попереджено про те, що фахівцями територіального органу Держпраці України заклад торгівлі повторно проінспектують.

У ході позапланового інспекційного заходу інспектор праці встановив, що виявлені попередньо порушення підприємець не усунув:

- доказів належного врегулювання трудових відносин з персоналом роботодавець не надав;

- доказів повідомлення про прийняття на роботу продавчині до територіального органу Державної податкової служби за місцем обліку її, як платника єдиного - внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, не надходило.

Таким чином, підприємець порушив норми статті 24 КЗпП - «Укладення трудового договору» та допустив працівника до роботи без укладення трудового договору.

Порушено також норми постанови Кабміну № 413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу».

Управлінням Держпраці у Чернівецькій області винесено постанову про накладення на роботодавця за порушення законодавства про працю штрафної санкції у розмірі 180 тисяч гривень.

Підготуватися до перевірок Держпраці допоможе ресурс "Мистецтво оборони". Тестовий доступ можна отримати за посиланням

Хотіли спробувати продукти LIGA360 безкоштовно? До 28 квітня ви можете 2 тижні тестувати наші рішення для бухгалтерів, юристів та бізнесу. Усе законодавство, професійна аналітика, автоматичні сигнали про зміни та понад 50 цифрових інструментів. Дізнавайтеся про умови тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини