Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вакцинація проти COVID-19: що необхідно знати роботодавцю та працівникам

Реклама

У Європейській Бізнес Асоціації відповіли на найпоширеніші запитання від роботодавців та працівників щодо вакцинації проти COVID-19.

1. Чи повинен роботодавець забезпечувати співробітнику можливість вакцинуватися? Якщо так, то як саме (оплата вакцини)?

Наразі вакцинація проти COVID-19 в Україні є безоплатною. Немає законодавчої вимоги до роботодавців надати своїм співробітникам можливість вакцинуватися.

Втім, якщо роботодавець зацікавлений в здоров'ї та добробуті свого персоналу, він може заохочувати співробітників вакцинуватися, наприклад, надавши можливість щепитися у робочий час чи запропонувавши додатковий вихідний.

2. Які додаткові гарантії надаються співробітникам на період вакцинації (додаткові дні відпустки, лікарняний тощо)?

Законодавство України не передбачає вимоги до роботодавця надати співробітнику відпустку на період вакцинації. Якщо після щеплення людина матиме таку типову реакцію на вакцину як головний біль, лихоманка, підвищення температури, то вона може звернутися до сімейного лікаря по лікарняний лист.

3. Чи доступна вакцина проти COVID-19 для комерційних закупівель?

Очікується, що вакцини на комерційному ринку і в приватних медичних закладах можуть з'явитися в другій половині 2021 року. Це пов'язано із надзвичайно великим попитом на вакцини та обмеженими можливостями виробництва фармацевтичних компаній.

4. Чи можна усунути від роботи співробітника, який відмовився вакцинуватися від COVID-19 або не має “сертифіката вакцинації”? Якщо можна, то в яких сферах (обслуговування відвідувачів, ресторани, кафе)?

Ні. Вакцинація в Україні є добровільною.

Також читайте:

За негативні наслідки від вакцинації від COVID-19 відповідатиме держава

Чи законно відсторонити від занять у школі не щеплену дитину - ВС

Контролювати ризики та слідкувати за репутацією компанії - просто з Liga360:Керівник. Ви отримаєте інструменти бізнес-розвідки та перевірки контрагентів, моніторинг ключових ЗМІ та автоматичні сповіщення про персону/бренд в Telegram. А ще Liga360 дає можливість слідкувати за змінами законодавства та судових рішень. Замовте Liga360 та оцініть усі переваги ІТ-рішення вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини