Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ вказав ознаки недобросовісної реклами лікарських засобів

Реклама

Антимонопольний комітет України надав рекомендаційні роз'яснення від 16.03.2021 р. № 13-рр щодо застосування положень статті 15-1 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" стосовно реклами лікарських засобів.

АМКУ вказав найбільш поширені види дій у рекламі лікарських засобів, що можуть містити ознаки поширення інформації, що вводить в оману:

1. Поширення неточної інформації щодо швидкості дії лікарських засобів

У рекламі часто акцентують на швидкому ефекті від прийому відповідного лікарського засобу ("швидка дія", "швидке полегшення", "негайне усунення" симптомів хвороби тощо). Проте така інформація може містити ознаки неточної, оскільки кожен лікарський засіб містить конкретно визначені умови його застосування (у тому числі строки прийому та час дії), які можуть бути неоднаковими у різних клінічних випадках.

Основним документом, що містить інформацію про часові проміжки його дії і властивості, є інструкція про застосування. Таким чином, твердження щодо швидкості дії тих чи інших лікарських засобів у рекламі повинні узгоджуватися з інформацією, що міститься в інструкціях про застосування таких лікарських засобів.

Використання таких тверджень як "... долає швидко...", "... швидко знищує...", "... допомагає швидко очистити..." та/або інших варіацій, за умов, коли в інструкції вказано про абсорбцію відповідного лікарського засобу протягом різних проміжків часу (наприклад, від однієї години до двох) та/або тривалості лікування (наприклад, від 2 до 4 тижнів, а в деяких випадках до 6 місяців), на думку Комітету, є нечітким формулюванням, яке може ввести споживачів в оману.

У разі відсутності в інструкції про застосування інформації про часові проміжки дії лікарського засобу, наявність у рекламі таких тверджень як: "... з першого застосування...", "... за декілька секунд..." та подібних за змістом може бути кваліфікована Комітетом як інформація, що містить ознаки неточної.

2. Поширення неточної інформації щодо якості та/або ціни

Лікарський засіб, який пройшов процедуру державної реєстрації, вважається допустимим до застосування та має відповідати вимогам Закону України "Про лікарські засоби" щодо якості.

Отже, використання характеристик "висока якість", "найвища якість" та подібних за змістом може орієнтувати на придбання лікарських засобів, вироблених певним суб'єктом господарювання. За відсутності належного підтвердження така інформація, викладена наведеним способом, може містити ознаки неточної та необґрунтовано створювати переваги для окремих виробників.

Така характеристика як "помірна ціна" ("доступна ціна" та ін.) також може вводити споживачів в оману, оскільки поняття цінової "помірності" та "доступності" є різним для категорій населення з різним доходом.

Враховуючи зазначене, Комітет визначає поширення таких відомостей в рекламі як дії, що містять ознаки поширення неточної інформації, що можуть вплинути на попит споживачів.

3. Поширення неточних відомостей щодо лідерства

Під час формування рекламних тверджень (наприклад: "N 1 у світі", "лідер", "найновіший" тощо), що вказують на лідерські якості відповідного лікарського засобу та/або суб'єкта господарювання, що здійснює його виробництво та/або реалізацію, необхідно дотримуватись максимально коректних формулювань, а також ґрунтуватись на фактичних даних.

При формуванні вказаних тверджень відповідному суб'єкту слід враховувати, що такі характеристики лікарських засобів мають відповідати тим часовим параметрам, в яких здійснюється рекламування. Не є такою, що відповідає фактичним даним, інформація, яка доноситься, наприклад, у 2020 році, проте базується на даних, створених у 2018 році (або раніше).

Крім того, слід утримуватись також від перебільшень. Наприклад, підтверджене "лідерство" у п'ятдесяти країнах світу, не може подаватись у рекламних твердженнях, як таке, що певний лікарський засіб є лідером у світі.

Вказані рекламні повідомлення, за відсутності належного підтвердження є неточною інформацією та може надавати неправомірну перевагу в конкуренції.

4. Поширення неправдивих відомостей про властивості лікарських засобів

В Україні виявлено непоодинокі випадки рекламування лікарських засобів, застосування яких пов'язувалося з лікуванням та/або профілактикою гострої респіраторної хвороби COVID-19. При цьому в інструкціях для застосування відповідних лікарських засобів відсутня будь-яка інформація щодо можливості їх застосування для лікування чи профілактики захворювань, спричинених коронавірусами, у тому числі коронавірусом SARS-CoV-2.

Поширення такої інформації без належного обґрунтування, зокрема без наявності офіційних рекомендацій Міністерства охорони здоров'я України щодо їх застосування, є поширенням неправдивої інформації.

Тому відомості щодо лікувальних та профілактичних властивостей, які наводяться в рекламі, повинні відповідати властивостям, встановленим за результатами належних клінічних випробувань компетентних установ, з метою недопущення штучного стимулювання попиту споживачів.

Комітет вважає неправомірним поширення в рекламі інформації про ті чи інші характеристики лікарського засобу, які не підтверджені належним чином, але можуть вплинути на намір споживачів придбати відповідні лікарські засоби, зокрема:

  • акцентування на непідтвердженій швидкій дії (наприклад, "швидко", "негайно", "за 15 хвилин" тощо);

  • перебільшення властивостей лікарського засобу ("найкращий", "найбільший" та подібних за змістом), за відсутності підтверджених фактичних даних, які можуть за певних умов створити ефект порівняння та, відповідно, надати неправомірні переваги у конкуренції окремим суб'єктам господарювання;

  • зазначення перебільшених або не підтверджених належним чином відомостей про фармакологічні властивості лікарського засобу та особливості його застосування, в тому числі в комплексній терапії;

  •  невизначених і неконкретних характеристик якості лікарського засобу та його ціни ("висока якість", "помірна ціна" тощо);

  • непідтвердженого належним чином лідерства лікарського засобу ("N 1 у світі" тощо).

Репутація бізнесу - основа стабільних прибутків. Автосигнали про згадки в ЗМІ можна налаштувати в LIGA360:Керівник. Замовляйте безкоштовний тестовий доступ до системи до 28 квітня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини