Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стрес-тестування банків розпочнеться в травні

Реклама

НБУ затвердив методологію стрес-тестування банків у 2021 році, яке розпочинається в травні.

Стрес-тестування -  це один із етапів оцінки стійкості банків. Цього року його мають пройти 30 установ, на які припадає понад 93% активів банківської системи.

НБУ відновлює стрес-тестування банків після обумовленої коронакризою річної перерви.  Стрес-тестування дасть змогу детально проаналізувати стан сектору після кризового 2020 року та визначити стійкість банків до можливих несприятливих подій у майбутньому.

Кредитний ризик оцінюватиметься індивідуально за значними позиками великим корпоративним боржникам, а за рештою позик - на груповій основі. За несприятливим сценарієм припускається, що близько 10-15% гривневих кредитів стануть непрацюючими.

Процентний ризик у несприятливому сценарії реалізується через зростання депозитних ставок та ринкових ставок дохідності за державними й муніципальними цінними паперами. Врахування в стрес-тестуванні негативного впливу макроумов на дохідність та відповідно вартість боргових цінних паперів є цьогорічною новацією в методології стрес-тестування. Проте це відповідає усталеним підходам до стрес-тестування в європейських країнах та методології МВФ.

Інформація про результати оцінки стійкості для сектору загалом оприлюднюватиметься восени, а в розрізі банків - наприкінці року.

Підходи до стрес-тестування банків визначено рішенням Правління Національного банку України від 30 квітня 2021 року № 177-рш «Про внесення змін до деяких розпорядчих актів Національного банку України».

Liga360: Керівник - надійне ІТ-рішення для захисту вашого бізнесу. Моніторте конкурентів, перевіряйте контрагентів, відстежуйте загрози для репутації та захистіть вашу нерухомість від рейдерських захоплень. Спробуйте Liga360 вже сьогодні.

До 14 травня ви можете безкоштовно протестувати преміум-пакети LIGA360 для вашої робочої ролі. Дізнавайтеся про акцію за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини