Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оренда нерухомості: як сплачується податок та чи діють пільги

Реклама

Головне управління ДПС у Житомирській області нагадує, що згідно зі ст. 266 Податкового кодексу об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

Крім того, нормами статті 266 ПК передбачено пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Водночас, пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об'єктів житлової нерухомості, для фізичних осіб не надаються на об'єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Слідкуйте за реєстраційними змінами нерухомості в системі SMS-Маяк. Захистіть свій бізнес та нерухомість від рейдерства

Згідно з нормою ст. 810 глави 59 Цивільного кодексу договором найму (оренди) житла визнається цивільно-правовий договір, в силу якого одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату. Наявність саме цивільно-правового договору є необхідною умовою для того, щоб відповідна операція вважалася орендною операцією для підтвердження здачі житла в оренду.

Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Платники податку мають можливість звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних, зокрема, щодо об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у їх власності, права на користування пільгою зі сплати податку.

Отже, якщо фізична особа - власник об'єкта житлової нерухомості протягом кількох місяців звітного року здавала об'єкт житлової нерухомості в оренду, пільга зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на такий об'єкт не застосовується починаючи з того місяця, в якому фактично об'єкт здавався в оренду, та до кінця місяця, в якому припинено здачу в оренду такого об'єкта.

Хочете дізнатися більше про діджитал-інструменти для договірної роботи? Запрошуємо на онлайн-презентацію 18 травня. Реєструйтесь за посиланням прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини