Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Наслідки нелегального використання комп'ютерного ПЗ підприємцями: ІПК від податкової

Реклама

ДПС у ІПК від 28.04.2021 р. № 1766/ІПК/99-00-21-02-02-06 розглянула звернення стосовно можливих наслідків нелегального використання комп'ютерного програмного забезпечення (далі - ПЗ) юридичними та фізичними особами - підприємцями.

У ТОВ виникли наступні питання:

1. Чи є доходом для платника податків ринкова вартість комп'ютерного ПЗ, яке нелегально використовується ним в його господарській діяльності (у платника податків відсутні первинні документи щодо його придбання);

2. Якщо так, то коли такий дохід виникає у платника податків;

3. Якщо так, то які санкції можуть бути застосовані до такого платника органами ДФС у разі виявлення фактів відсутності первинних документів щодо придбання комп'ютерного ПЗ та недекларування ним такого доходу (ринкової вартості комп'ютерного програмного забезпечення, що нелегально використовується платником податків в його господарській діяльності);

4. Чи є правомірним (законним) дохід, що отримується платником податків, який використовує нелегальне комп'ютерне ПЗ при наданні послуг третім особам (наприклад, отримана від замовника оплата вартості наданих послуг з проектування металевих або будівельних конструкцій);

5. Якщо такий дохід є неправомірним (незаконним), то які санкції можуть бути застосовані до платника податків органами ДФС у разі виявлення факту такого неправомірного доходу (наприклад, виявлення факту отримання оплати за надання послуг з проектування металевих або будівельних конструкцій за допомогою нелегального комп'ютерного програмного забезпечення);

6. Які заходи можуть бути вжиті органами ДФС у випадку отримання інформації про нелегальне використання комп'ютерного ПЗ платником податків в його господарській діяльності.

До питань 1, 2, 4 у ДПС не надали чітких відповідей, оскільки питання визнання доходів, у вигляді вартості комп'ютерного ПЗ не належить до їх компетенції.

До питань 3, 5, 6

Норми ПКУ безпосередньо не містять підстав щодо проведення перевірок контролюючими органами з питань дотримання авторських прав, у тому числі на програмне забезпечення.

За порушення авторського права, незаконне використання програмного забезпечення передбачена цивільно-правова, адміністративна та кримінальна відповідальність.

Так, згідно з ст. 255 КУпАП, якщо під час проведення перевірок контролюючими органами буде встановлено нелегальне використання програмного забезпечення, контролюючі органи мають право скласти протокол про адміністративне правопорушення за ст. 51-2 КУпАП (штраф від 10 до 200 НМДГ (170-3400 грн) з конфіскацією незаконно виготовленої продукції).

Контролювати ризики та слідкувати за репутацією компанії - просто з Liga360:Керівник. Ви отримаєте інструменти бізнес-розвідки та перевірки контрагентів, моніторинг ключових ЗМІ та автоматичні сповіщення про персону/бренд в Telegram. А ще Liga360 дає можливість слідкувати за змінами законодавства та судових рішень. Замовте Liga360 та оцініть усі переваги ІТ-рішення вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини