Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які документи потрібні для реєстрації права власності в новобудові

Реклама

У Мін'юсті розповіли, як після будівництва житла офіціально набути статусу власника. Для цього потрібно спланувати похід до найближчого реєстратора чи нотаріуса, взявши із собою паспорт або ідентифікаційний код, а також документ, що підтверджує сплату/звільнення від сплати (у випадку його наявності) адміністративного збору за державну реєстрацію прав.

Які документи потрібно подавати для державної реєстрації права власності на новозбудований об'єкт нерухомості?

1. Документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта.

Зверніть увагу: цей документ не вимагається у разі, коли реєстрація такого документа здійснювалася в Єдиному реєстрі дозвільних документів (до 6 липня 2020 року), або ж у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва - на ресурсі, який, нагадаємо, наразі знаходиться на етапі поступового впровадження.

2. Технічний паспорт на об'єкт нерухомого майна.

3. Письмова заява або договір співвласників про розподіл часток у спільній власності на такий об'єкт (якщо реєстрація проводиться щодо майна, яке набувається у спільну часткову власність).

4. Документ, що підтверджує присвоєння об'єкту нерухомого майна адреси.

Він не вимагається у таких випадках:

  • коли державна реєстрація права власності проводиться на індивідуальний (садибний) житловий будинок, садовий, дачний будинок, збудований на земельній ділянці, право власності на яку зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. У такому разі заявник в поданій заяві обов'язково зазначає відомості про кадастровий номер відповідної земельної ділянки, за яким державним реєстратором отримуються відомості Державного земельного кадастру з метою встановлення місця розташування земельної ділянки, на якій споруджено відповідний об'єкт, для подальшого відображення таких відомостей як адреси об'єкта нерухомого майна;

  • у разі, коли адреса отримана під час реалізації експериментального проєкту з присвоєння адрес об'єктам будівництва та об'єктам нерухомого майна та зазначена в документі, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта.

5. Договір про спільну діяльність або договір простого товариства (якщо реєстрація проводиться щодо майна, будівництво якого здійснювалось у результаті спільної діяльності).

Уберегти нерухоме майно від рейдерських захоплень допоможуть сервіси SMS-маяк і SMS-маяк Земля, за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості та спроби внести зміни в реєстрі без вашого відома.

Читайте також:

Купівля квартири: що і як потрібно перевіряти?

Купівля та продаж нерухомості: захист від шахраїв

Податок на нерухомість у 2021 році: як сплачувати

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини