Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підвал не може приватизувати одна з квартир - Верховний Суд

Реклама

Підвальне приміщення багатоквартирного будинку входить до переліку допоміжних приміщень будинку та є призначеним для обслуговування будинку та підвищення життєвого комфорту його мешканців і на праві спільної сумісної власності належить всім співвласникам житлового будинку.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 7 квітня 2021 року у справі № 463/2237/16-ц.


Цифрове рішення LIGA360: Адвокат НААУ стає доступнішим. Члени НААУ, які сплатили щорічні внески, отримують продукт за акційною ціною. 
Дізнавайтесь більше про переваги за посиланням.

Обставини справи

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивачка посилалася на те, що вона мала намір розмістити будівельний інвентар у підвальному приміщенні будинку, у якому знаходиться її квартира. Проте дізналась, що на підставі наказу Управління комунальної власності Львівської міської ради це приміщення закріплене за іншою квартирою цього будинку, яка набута співвідповідачами в порядку приватизації. Оскільки це приміщення є допоміжним, воно перебуває у спільній власності всіх співвласників будинку та у зв'язку з цим не може передаватись у власність. Вказане свідчить про незаконність оскаржуваного наказу та свідоцтва, виданого на підставі наказу. Крім того, сусіди чинять перешкоди в користуванні цим допоміжним приміщенням.

Позиція ВС

У багатоквартирних жилих будинках розташовуються і нежилі приміщення, які призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин, до житлового фонду не входять (частина третя статті 4 Житлового Кодексу Української РСР) і в результаті приватизації квартир такого будинку їх мешканцями право власності в останніх на ці приміщення не виникає.

Для розмежування допоміжних приміщень багатоквартирного жилого будинку, які призначені для забезпечення його експлуатації та побутового обслуговування мешканців будинку і входять до житлового фонду, та нежилих приміщень, які призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин, до житлового фонду не входять, слід виходити як з місця їхнього розташування, так і із загальної характеристики сукупності властивостей таких приміщень, зокрема способу і порядку їх використання.

Такий правовий висновок викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 23 жовтня 2019 року у справі № 598/175/15-ц.

Також читайте: Мешканці багатоповерхівок не завжди мають право на приміщення у них: рішення Великої Палати ВС

Скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи рішення про часткове задоволення позовних вимог, апеляційний суд правильно виходив з того, що відповідачі всупереч процедурі приватизації набули у власність підсобне приміщення, якому надано назву "підвал", при цьому це приміщення площею 22,4 кв. м є неподільним та спільним для користування усіма власниками багатоквартирного житлового будинку, призначене для забезпечення потреб усіх власників квартир та нежитлових приміщень, що розташовані у житловому будинку, тобто є підсобним (допоміжним).

У зв'язку з цим апеляційний суд обґрунтовано виходив з того, що спірне підвальне приміщення (комора в підвалі площею 22,4 кв. м) входить до переліку допоміжних приміщень будинку та є призначеним для обслуговування будинку та підвищення життєвого комфорту його мешканців і на праві спільної сумісної власності належить всім співвласникам житлового будинку.

Рекомендуємо ознайомитися по цій темі: Чи потрібно мати окремі документи на допоміжні приміщення: позиція ВС


Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. 
Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини