Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС висловився щодо підтвердження повноважень керівника юрособи у суді

Реклама

Керівник юридичної особи має право реалізовувати процесуальні права сторони без подання документів, що засвідчують його повноваження.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 14 квітня 2021 року у справі № 640/27279/20.

Цифрове рішення LIGA360: Адвокат НААУ стає доступнішим. Члени НААУ, які сплатили щорічні внески, отримують продукт за акційною ціною. Дізнавайтесь більше про переваги за посиланням.

Обставини справи

Громадська організація звернулась до суду з позовом до Політичної партії "Слуга народу", в якому просила визнати протиправними дії політичної партії "Слуга Народу" щодо процедури скликання та проведення З'їзду політичної партії "Слуга Народу" та її рішення.

Суд першої інстанції ухвалою відмовив у відкритті провадження у справі. Позивач оскаржив указане судове рішення в апеляційному порядку.

Ухвалою апеляційного суду апеляційну скаргу повернуто скаржнику.

Зазначено, що скаржник до апеляційної скарги не долучив жодних документів, які б підтверджували, що Литвин О.М., який підписав скаргу, є Головою Громадської організації. Таким чином суд апеляційної інстанції дійшов висновку про відсутність документу, що підтверджує повноваження Литвина О.М., на здійснення від імені Громадської організації її процесуальних прав та обов'язків.

Позиція ВС

ВС зазначив, що юридичні особи, суб'єкти владних повноважень беруть участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

При цьому у порядку самопредставництва юридичну особу може представляти за посадою її керівник або інші особи, повноваження яких визначені законодавством чи установчими документами.

Водночас, дія статті 59 КАС не поширюється на випадки самопредставництва юридичної особи. Інші норми вказаного Кодексу також не вимагають додавання до апеляційної скарги документів, що підтверджують повноваження відповідного керівника у випадку самопредставництва юридичної особи.

Отже, керівник юридичної особи має право реалізовувати процесуальні права сторони без подання документів, що засвідчують його повноваження.

За наявності сумнівів щодо наявності у особи, що підписала заяву (скаргу) повноважень на вчинення таких дій в порядку самопредставництва юридичної особи, суд може скористатися відомостями, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а у разі неусунення таких сумнівів - запропонувати заявнику (скаржнику) надати додаткові документи на підтвердження таких повноважень у порядку, встановленому статтею 169 КАС.

Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини