Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виконавець не повинен повідомляти боржника про здійснення виконавчих дій - ВС

Реклама

Нормами Закону "Про виконавче провадження" не передбачено обов'язку державного виконавця повідомляти боржника про здійснення виконавчих дій щодо проведення опису та арешту майна (коштів) боржника відповідно до виконавчого документа (наказу суду).

Відповідне положення міститься у постанові КГС ВС від 17 серпня 2020 у справі № 910/11364/17.

Автоматизуйте свою договірну роботу з новим функціоналом LIGA360. Інструмент Contractum проаналізує текст ваших договорів, оцінить надійність сторін-підписантів та проінформує про наближення дат при виконанні умов договору. Встигніть першими отримати тест за посиланням.

Обставини справи

Обґрунтовуючи заяву, Відповідач послався на порушення органом ДВС статей 22, 53, пункту 1 частини 5 статті 56, статті 58 Закону "Про виконавче провадження". Відповідач зазначив, що державний виконавець виніс постанову про опис та арешт майна (коштів) боржника, склав акт про арешт майна, не маючи доступу до приміщення. При цьому, виконавець не повідомив боржника про проведення зазначених виконавчих дій, а тому державним виконавцем неналежним чином вчинялись виконавчі дії щодо винесення постанови про опис та арешт майна боржника і акту опису майна.

Позиція ВС

Частиною 1 статті 19 Закону "Про виконавче провадження" передбачено право сторін виконавчого провадження брати участь у вчиненні виконавчих дій. Проте, відсутні підстави вважати, що державним виконавцем було позбавлено Відповідача прав на участь у здійсненні виконавчих дій з підстав його не повідомлення про проведення таких дій в межах виконавчого провадження.

Слід звернути увагу на те, що нормами Закону "Про виконавче провадження" не передбачено обов'язку державного виконавця повідомляти боржника про здійснення виконавчих дій щодо проведення опису та арешту майна (коштів) боржника відповідно до виконавчого документа (наказ суду). Сторони виконавчого провадження мають право ознайомлюватися з матеріалами виконавчого провадження і Відповідачу було відомо про відкриття виконавчого провадження, про що встановлено судами попередніх інстанцій та не заперечується в касаційній скарзі, а тому Відповідач не був позбавлений можливості участі у проведенні виконавчих дій.

Також, помилковим є посилання скаржника, наведене в пункті 13 постанови, оскільки документи, що підтверджують направлення боржнику спірних постанови та акту опису майна боржника не є тими документами, які, на думку скаржника, підтверджують неправомірність дій органу ДВС, які виразились у складанні постанови про опис та арешт майна боржника та акту опису майна від 17.10.2019 винесені в межах виконавчого провадження, відкритого на підставі судового наказу Господарського суду міста Києва. До того ж, обставини щодо доказів направлення боржнику постанови про опис та арешт майна боржника та акту опису майна не були підставою скарги Відповідача на дії органу ДВС.

Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини