Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прожитковий мінімум прив'яжуть до середньої зарплати

Реклама

Рада підтримала у першому читанні за основу законопроект № 3515, яким пропонується нова методологія розрахунку прожиткового мінімуму.

В першу чергу буде змінено визначення прожиткового мінімуму та встановлено, що це прийнятний рівень витрат, який дозволяє підтримувати достатній рівень життя людини, притаманний суспільству. Визначати розмір прожиткового мінімуму пропонується в розрахунку на одну особу.

Прожитковий мінімум буде встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної заробітної плати в Україні за рік, що передує року формування Держбюджету, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року. Відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати має становити не менше:

  • у 2021 році - 40 відсотків;

  • у 2022 році - 41 відсотків;

  • у 2023 році - 42 відсотків;

  • у 2024 році - 43 відсотків;

  • у 2025 році - 44 відсотків;

  • у 2026 році - 45 відсотків;

  • у 2027 році - 46 відсотків;

  • у 2028 році - 47 відсотків;

  • у 2029 році - 48 відсотків;

  • у 2030 році - 49 відсотків;

  • у 2031 році - 50 відсотків.

Бізнес потребує контролю, особливо в період нестабільних економічних умов. Моніторте стан компаній 24/7 у системі CONTR AGENT, яка містить базу досьє на понад 6,5 млн компаній та ФОП України. Почати моніторинг зараз.

Якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму протягом трьох місяців перевищує більш ніж на 10 відсотків розмір затвердженого прожиткового мінімуму, Кабмін буде розглядати питання щодо його підвищення.

Планується також проводити регулярне опитування домогосподарств щодо фактичних витрат на продукти харчування, непродуктові товари, послуги, догляд за дітьми та відсоткового розміру заощаджень у структурі витрат домогосподарств (сім'ї).

Крім того, буде змінено підходи до встановлення розмірів посадових окладів, а саме не в залежності від прожиткового мінімуму, а від мінімального розміру посадового окладу для відповідних категорій працівників, який передбачається затверджувати законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Для визначення штрафів та грошових стягнень за адміністративні, кримінальні та інші порушення передбачається застосовувати розрахункову одиницю, що затверджується законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Більше аналітики для бізнесу - в системі LIGA360. Отримайте доступ до професійних видань БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Інтербух, читайте найгарячіші теми своєї галузі та налаштуйте персональну стрічку новин. Дізнайтеся про всі переваги LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини