Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада визначила підстави звільнення від відповідальності осіб, які подали добровільну декларацію

Реклама

Разом із Законом про податкову амністію депутати врегулювали питання відповідальності за ухилення від сплати податків для осіб, які добровільно задекларують свої доходи. Відповідний законопроект № 5156 в цілому як закон прийнято також сьогодні, 15 червня.

Законом внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу, якими:

1. Уточнено, що особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, передбачене статтями 1551, 162, 1621, 1631 (щодо самозайнятих осіб), 1632 (щодо самозайнятих осіб у частині сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску), 1634 (щодо самозайнятих осіб), 16315 (щодо самозайнятих осіб), 164 (щодо самозайнятих осіб), 1641, 1642 (щодо самозайнятих осіб), 1651 (щодо самозайнятих осіб), 1666 (щодо самозайнятих осіб) КпАП, звільняється від адміністративної відповідальності в разі подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації та сплати узгодженої суми збору;

2. Доповнено ст. ст. 212 та 212-1 Кримінального кодексу новими частинами 6 та 5 відповідно, у яких встановлено, які саме діяння не вважатимуться умисним ухиленням від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) та/або умисним ухиленням від сплати ЄСВ. Тобто якщо такі діяння пов'язані з придбанням (формуванням джерел придбання), створенням, одержанням, використанням об'єктів, щодо яких особою було подано одноразову (спеціальну) добровільну декларацію та сплачено узгоджену суму збору;

3. Статтю 881 «Недопустимість доказів, отриманих у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, а також у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування» КПК викладено в редакції, згідно з якою:

  • докази, отримані від відповідача у позовному провадженні у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, не можуть бути використані на підтвердження винуватості підозрюваного, обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень.

  • документи, подані особою в порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування, зокрема одноразова (спеціальна) добровільна декларація, не можуть бути використані на підтвердження винуватості підозрюваного, обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями 212, 2121 Кримінального кодексу України, в межах складу та вартості об'єктів декларування.

Детальніше про податкову амністію, читайте в аналізі законопроекту: Податкова амністія: які ризики і можливості пропонує добровільне декларування

Як діяти в різних ситуаціях для бізнесу і при перевірках контролюючих органів - дізнавайтеся в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, який економить час на щоденних робочих завданнях і захистить від ризиків. Більше про переваги LIGA360 читайте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини