Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Де і як можна подивитися свою електронну трудову книжку

Реклама

З 10 червня цього року в Україні починає діяти Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», який Верховна Рада ухвалила ще 5 лютого. Уже майже півроку цей документ на устах усього українського суспільства: і працівники, і роботодавці прагнуть розібратися в тонкощах цього законодавчого акту і хочуть знати, як відбуватиметься втілення нових прогресивних технологій в життя.

Розібратися в цьому допоміг Голова правління Пенсійного фонду України Євгеній Капінус.

Інформацію з паперової трудової в електронному вигляді можуть надати як роботодавці, так і фізичні особи?

Усе правильно. Відомості про трудову діяльність може подавати до Реєстру застрахованих осіб як застрахована особа, так і роботодавець, через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. Насправді процес доволі простий: для цього потрібно увійти до особистого кабінету на вебпорталі Фонду за допомогою КЕП. Якщо дані вносить роботодавець, то за допомогою КЕП роботодавця. Потім заповнити анкету та прикріпити скановані копії паперової трудової книжки. Роботодавець також повинен обов'язково надати скановану копію згоди працівника щодо надання дозволу на обробку його персональних даних.

А як бути, наприклад, з документами про освіту, про народження дітей жінкам, а чоловікам - про службу в армії?

Ці документи також скануються і вносяться до електронної трудової книжки, адже вони впливають на обрахунок стажу, а відповідно мають бути зафіксовані в Реєстрі застрахованих осіб.

Де і як можна подивитися свою електронну трудову книжку?

Переглянути наявну інформацію про себе, зокрема, про свій трудовий чи страховий стаж можна на порталі електронних послуг Пенсійного фонду в своєму особистому кабінеті. Якщо в людини виникають будь - які питання, тут же, на порталі, можна подати звернення. Крім того, аби з'ясувати додаткові питання, можна звернутись до найближчого сервісного центру або зателефонувати на «гарячу» телефонну лінію Пенсійного фонду України за номерами: 0 800 503 753, 044 281 08 70, 044 281 08 71.

Хотілося б згадати й ще про один ресурс: Пенсійний фонд України розробив мобільний додаток «Пенсійний фонд». Він забезпечує доступ до електронних сервісів Фонду з мобільних пристроїв та робить спілкування з Фондом максимально зручним та ефективним.

Хто та як повинен перевести трудові книжки в електронний вигляд читайте за посиланням.

Що буде з паперовими трудовими книжками, читайте у матеріалі: Електронна трудова книжка: від А до Я.

Дізнайтеся також, чи будуть у ФОПів електронні трудові книжки.

Крім того, працівникові, який звільняється, тепер необхідно видати копію наказу про звільнення.

Щоб мінімізувати кадрові ризики, необхідна злагоджена робота HR-департаменту. Найефективніша робота команд доступна на ІТ-платформі LIGA360. Отримайте максимальний функціонал продуктів ЛІГА:ЗАКОН для зручної роботи HR-відділу, спільно ухвалюйте рішення й оцінюйте ризики, обмінюйтеся документами й новинами. Замовте презентацію LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини