Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують запровадити адмінвідповідальність за мобінг

Реклама

У Раді зареєстровано два законопроекти (№ 5748, № 5749), якими пропонується визначити у законодавстві поняття "мобінг" та передбачити адміністративну відповідальність за систематичне застосування різних форм мобінгу до працівника.

Мобінг (цькування) - діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

Держава гарантуватиме правовий захист від мобінгу, а працівник отримає право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган чинив мобінг (цькування) до працівника, або не вживав заходів щодо його припинення та отримати вихідну допомогу - у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.

Крім того, вчинення працівником мобінгу стане ще однією підставою для розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця.

Роботодавець буде зобов'язаний вживати всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки і захисту фізичного та психічного здоров'я працівників, здійснювати профілактику ризиків та напруги на робочому місці, провадити інформаційні, навчальні та організаційні заходи, розробити процедуру надання психологічної допомоги і підтримки постраждалим від мобінгу особам.

У разі ушкодження здоров`я працівника, причиною якого став мобінг (цькування), заподіяна шкода відшкодовується у розмірі понесених витрат на лікування.

За вчинення мобінгу (цькування) буде запроваджено адміністративну відповідальність - накладення штрафу від ста до ста п'ятдесяти нмдг (1700-2550 грн) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Діяння вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот нмдг (3400-5100 грн) або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Як HR-фахівцю економити час? З системою LIGA360: HR-Менеджер всі відповіді для роботи знайдуться в 2 кліки. Персональна стрічка новин, експертні відповіді та трудове законодавство на єдиній платформі. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини