Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд зазначив підставу визнання житла спільною сумісною власністю

Реклама

Поточний ремонт житла, зміна його призначення з житлового на нежитлове без капітального переобладнання не буде надавати підстав для визнання такого об'єкта спільною сумісною власністю подружжя, оскільки значних перетворень сам об'єкт не зазнав і не можна вважати ці перетворення такими, що істотно збільшили вартість майна.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 17 червня 2021 року № справа № 128/1511/19.

Адвокатам НААУ доступні ІТ-інструменти для договірної роботи. З новинками LIGA360:Адвокат НААУ ви зможете автоматично перевіряти помилки й структуру договорів, відповідність умов, штрафні санкції та ін. Замовляйте доступ у своїй системі LIGA360

Обставини справи

Позивач зазначав, що після придбання майна, за рахунок його грошових та трудових затрат вартість нерухомого майна значно збільшилася. Відповідач за час спільного проживання працювала лише три місяці, утриманням сім'ї займався виключно позивач.

Позиція ВС

Поточний ремонт житла, зміна його призначення з житлового на нежитлове без капітального переобладнання не буде надавати підстав для визнання такого об'єкта спільною сумісною власністю подружжя, оскільки значних перетворень сам об'єкт не зазнав і не можна вважати ці перетворення такими, що істотно збільшили вартість майна.

Другий чинник істотності такого збільшення має бути пов'язаний із спільними затратами грошових коштів або трудовими затратами.

Вирішальне значення має не факт збільшення вартості сам по собі у період шлюбу, а правова природа збільшення такої вартості, шляхи та способи збільшення такої вартості, зміст процесу збільшення вартості майна.

Збільшення вартості майна внаслідок коливання курсу валют, зміни ринкових цін та інших чинників, які не співвідносяться з обсягом грошових чи трудових затрат подружжя чи іншого, не власника, з подружжя, у майно, не повинні враховуватися у зв'язку з тим, що законодавець у статті 62 СК не називає їх як підстави для визнання особистого майна одного з подружжя спільним майном.

В іншому випадку, у разі збільшення вартості майна внаслідок тенденції загального удорожчання об'єктів нерухомості, інфляційних та інших об'єктивних процесів, не пов'язаних з внесками подружжя чи одного з них, визнання особистого майна одного з подружжя спільною сумісною власністю подружжя буде нести, як наслідок, непропорційне втручання у особисту приватну власність майна одного з подружжя.

При посиланні на вимоги статті 62 СК як на підставу виникнення спільної сумісної власності подружжя, позивач за первісним позовом мав довести, що збільшення вартості майна є істотним і у таке збільшення були вкладені його окремі (власні) кошти чи власна трудова діяльність.

Як захистити свій бізнес від ризиків, знати все про конкурентів та партнерів? З новим інструментом “Бізнес-розвідка” у рішенні Liga360. Перевіряйте тих, з ким співпрацюєте, слідкуйте за змінами бенефіціарів та видів діяльності, отримуйте новини ринку. Замовляйте тестовий доступ до Liga360 та оцініть переваги системи вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини