Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавці не можуть зобов’язати співробітників вакцинуватись проти COVID-19

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація (EBA) та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) зібрали на одній сторінці актуальну інформацію про вакцинацію, яка також буде корисна роботодавцям та працівникам, зокрема, щодо питань вакцинації співробітників.

Чи є вакцинація проти COVID-19 обов'язковою?

Ні, вакцинація проти COVID-19 в Україні є добровільною. Ніхто не може примусити людину вакцинуватися. Водночас МОЗ та ВООЗ рекомендують зробити щеплення проти COVID-19 для того, щоб захистити своє життя та здоров'я, а також ваших близьких, які можуть бути в групі ризику.

Чи можна усунути від роботи співробітника, який відмовився вакцинуватися від COVID-19 або не має “сертифіката вакцинації"? Якщо можна, то в яких сферах (обслуговування відвідувачів, ресторани, кафе)?

Ні. Вакцинація в Україні є добровільною.

Чи повинен роботодавець забезпечувати співробітнику можливість вакцинуватися? Якщо так, то як саме (оплата вакцини)?

Наразі вакцинація проти COVID-19 в Україні є безоплатною. Немає законодавчої вимоги до роботодавців надати своїм співробітникам можливість вакцинуватися.
Втім, якщо роботодавець зацікавлений в здоров'ї та добробуті свого персоналу, він може заохочувати співробітників вакцинуватися, наприклад, надавши можливість щепитися у робочий час чи запропонувавши додатковий вихідний, якщо співробітник матиме таку типову реакцію на вакцину як головний біль, лихоманка, підвищення температури та ін.

Які додаткові гарантії надаються співробітникам на період вакцинації (додаткові дні відпустки, лікарняний тощо)?

Законодавство України не передбачає вимоги до роботодавця надати співробітнику відпустку на період вакцинації. Якщо після щеплення людина матиме таку типову реакцію на вакцину як головний біль, лихоманка, підвищення температури, то вона може звернутися до сімейного лікаря по лікарняний лист. Водночас роботодавець може заохочувати працівників робити щеплення, наприклад, надавши можливість щепитися у робочий час чи запропонувавши додатковий вихідний, якщо співробітник матиме якусь з вищезазначених реакцій на вакцину.

Чи повинен роботодавець наполягати на вакцинації співробітників?

Ні. Наразі вакцинація в Україні є добровільною.

Як роботодавець може забезпечити вакцинацію своїх співробітників?

Компанії, які мають у своєму штаті понад 50 осіб, охочих вакцинуватися проти COVID-19, можуть залишити заявку на виїзд до них мобільної бригади з імунізації за номером контакт-центру 0 800 60 20 19. Для цього необхідно призначити відповідального за організацію процесу вакцинації, який має заздалегідь скласти поіменні списки охочих вакцинуватися працівників. Таких людей має бути не менше 50. Крім того, організація має забезпечити приміщення для щеплення, приміщення для медичного спостереження після щеплення, а також захисні маски для працівників. Повний перелік вимог, до цих приміщень можна подивитися тут.
Після отримання заявки коли підійде час вакцинації колективу регіональний координатор з вакцинації зателефонує відповідальній особі та повідомить усю необхідну інформацію для підготовки та проведення щеплень.
Слід зазначити, що щеплення організованих колективів відбуватиметься лише за наявності достатньої кількості вакцини та відповідно до етапів вакцинації. Дата приїзду мобільних бригад залежатиме від графіка постачання вакцини.

Що робити, якщо компанія не налічує 50 співробітників?

Якщо ваша компанія не має 50 співробітників, напишіть на мейл covidinfo@eba.com.ua, де вам спробують допомогти у координації в даній ситуації.

Як HR-фахівцю економити час? З системою LIGA360: HR-Менеджер всі відповіді для роботи знайдуться в 2 кліки. Персональна стрічка новин, експертні відповіді та трудове законодавство на єдиній платформі. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини