Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У ДПС відповіли, на який мінімальний строк можна укласти договір про добровільну сплату ЄСВ

Реклама

Громадянин, який виявив бажання на добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, укладає договір про добровільну участь у сплаті єдиного внеску на термін, визначений у договорі, але не менше одного року.

Про це зазначають у Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Частиною першою ст. 10 Закону № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон № 2464) визначено перелік платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок).

Згідно із частиною другою ст. 10 Закону № 2464 особи, зазначені в частині першій ст. 10 Закону № 2464, беруть добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату).

Відповідно до абзацу другого п. 1 частини восьмої ст. 10 Закону № 2464 договір про добровільну участь може бути достроково розірваний застрахованою особою за її бажанням, якщо договір діяв не менше одного року.

Однак, у разі набуття застрахованою особою відповідно до Закону № 2464 зобов'язань щодо участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування договір про добровільну участь може бути достроково розірваний територіальним органом (абзац другий п. 2 частини восьмої ст. 10 Закону № 2464).

Тобто, громадянин, який виявив бажання на добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, укладає договір про добровільну участь у сплаті єдиного внеску на термін, визначений у договорі, але не менше одного року.

Таким чином, розірвати договір достроково, упродовж першого року дії, може лише територіальний орган за умови набуття застрахованою особою зобов'язань щодо участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (працевлаштування).

Як ефективно контролювати виконання договорів? З функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Створіть тайм-лайн угоди й встановіть ключові дати на моніторинг. Більше про автоматизацію договірної роботи за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини