Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк відповів, як відрізнити справжню банкноту від підробки

Реклама

У Нацбанку розповіли, як кожен із нас може відрізнити справжню банкноту від підробки.

1. Перевірте банкноту на дотик.

У справжньої банкноти ви відчуєте банкнотний папір, що тактильно відрізняється від звичайного паперу, та рельєфність зображень з лицьового боку.

2. Подивіться на банкноту проти світла та перевірте:

- водяні знаки: в справжній банкноті водяний знак (зображення портрета Лесі Українки) має напівтони, у підробці - імітований водяний знак контрастний, напівтонів немає. Також у підробки немає світлого елемента водяного знака - зображення графічного знака гривні;

- наскрізний елемент: у справжньої банкноти всі елементи цифрового позначення 200 збігаються, доповнюють один одного, цифра 200 без розривів та зсувів. У підробки такого ефекту не спостерігається;

- мікротекст зануреної в товщу паперу захисної стрічки. Порівнюючи справжню банкноту та підробку, ми бачимо, що в справжній банкноті мікротекст захисної стрічки чіткий, якість цифр і літер висока, водночас у підробці цифри й літери нечіткі, погано читаються.

3. Змініть кута нахилу.

Видно, як елемент змінює колір. Наприклад, у справжньої банкноти 200 гривень колір змінюється з малиново-фіолетового на оливково-зелений, натомість у підробки такого ефекту немає.

Якщо раптом до вас потрапила банкнота, в справжності якої ви не впевнені, зверніться до будь-якого банку для надсилання такої готівки на дослідження до Національного банку. Ця процедура безкоштовна.

Як ефективно контролювати виконання договорів? З функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Створіть тайм-лайн угоди й встановіть ключові дати на моніторинг. Більше про автоматизацію договірної роботи за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини