Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін пропонує спростити іноземцям доступ до робочих місць в Україні

Реклама

16 липня у ВР зареєстровано проєкт Закону № 5795 про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні (ініціатор - Кабмін).

Проєктом акта пропонується внести зміни до законів “Про зайнятість населення” та “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, якими пропонується удосконалити підстави видачі або продовження дії дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства; відмови у видачі або продовженні дії таких дозволів; встановити рівні умови оплати праці як для громадян України, так і для іноземців та осіб без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах; створити правове підґрунтя для застосування праці іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні для навчання у навчальних закладах України.

Так, наприклад, дозвіл пропонується видавати або продовжувати його дію (у разі необхідності) для таких категорій осіб, якщо інше не встановлено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України іноземцям та особам без громадянства, які прибули в Україну з метою навчання у закладах вищої освіти та мають намір у період навчання та після закінчення навчання, за умови свого працевлаштування не пізніше ніж за 30 календарних днів до моменту завершення періоду навчання провадити трудову діяльність в Україні.

Планується виключити норму, згідно з якою для працевлаштування окремих категорій іноземців та осіб без громадянства роботодавець додатково подає щодо випускників університетів, що входять до першої сотні у світових рейтингах університетів, копія диплома про вищу освіту відповідного університету, визнаного в Україні в установленому порядку.

Крім того, пропонується врегулювати питання щодо безкоштовної видачі дублікату дозволу у випадках втрати чи пошкодження раніше виданого дозволу, термін дії якого не закінчився.

Проєктом акта одночасно пропонується посилити контроль за додержанням законодавства у цій сфері, створити механізми захисту національного ринку праці та його регулювання в частині залучення іноземної робочої сили.

Слідкуєте за змінами трудового законодавства? У системі LIGA360:HR-Менеджер можна налаштувати автоматичні сповіщення для будь-яких НПА та свіжих новин з кадрової теми. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини