Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна звільнити працівника через неналежне оформлення листка тимчасової непрацездатності - ВС

Реклама

Неналежне оформлення листка тимчасової непрацездатності саме по собі не може свідчити про неповажність причин відсутності працівника на роботі та не є підставою для його подальшого звільнення на підставі пункту 4 частини першої статті 40 КЗпП.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 10 лютого 2021 року у справі № 758/2641/17.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

Обставини справи


Позивач вважає, що його звільнення є необґрунтованим, оскільки у період з 14 листопада 2016 року до 23 листопада 2016 року він перебував на амбулаторному лікуванні у зв'язку із захворюванням на гостре респіраторне захворювання (бронхіт). Лікарняний листок було відкрито Комунальним некомерційним підприємством "Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1" Оболонського району м. Києва.

Позиція ВС

Видача документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, здійснюється лікуючим лікарем (фельдшером) при пред'явленні паспорта чи іншого документа, який засвідчує особу непрацездатного і не може бути платною послугою в закладах охорони здоров'я незалежно від форми власності.

Відповідно до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої спільним наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 3 листопада 2004 року № 532/274/136-ос/1406 листок непрацездатності - це багатофункціональний документ, який є підставою для звільнення від роботи у зв'язку з непрацездатністю та з матеріальним забезпеченням застрахованої особи в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів.

У постанові від 12 квітня 2019 року в справі № 265/563/17 Верховний Суд вказав, що неналежне виконання лікарем обов'язків щодо ведення документації не дає підстави для висновку, що виданий уповноваженою особою листок непрацездатності не може підтверджувати тимчасову непрацездатність працівника. Відповідальність за порушення лікарем обов'язків по веденню документації покладається безпосередньо на лікаря та не може ніяким чином впливати на працівника.

Є питання з кадрового обліку? У LIGA360 знайдете понад 3 тисячі експерних роз'яснень та алгоритмів дій для роботи. Замовте безкоштовний тест LIGA360: HR-Менеджер прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини