Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міністерство економіки пропонує методи зменшення гендерного розриву в оплаті праці

Реклама

Міністерство економіки зареєструвало законопроєкт, яким визначено методи усунення високого рівня горизонтальної та вертикальної сегрегації на ринку праці України, відмінності у рівні підготовки та досвіді роботи, дискримінація в оплаті праці та недооцінка жіночої праці, значний рівень гендерних стереотипів у суспільстві, а також недостатній досвід застосування широкого спектру інструментів політики щодо зменшення гендерного розриву в оплаті праці.

Зокрема, для досягнення головної мети - рівної оплати праці жінок і чоловіків за працю рівної цінності - Мінекономіки пропонує реалізацію наступних заходів у співпраці з соціальними партнерами (об'єднаннями профспілок та роботодавців), профільними міжнародними, громадськими та науковими організаціями:

1. Вдосконалення законів з питань прозорості інформації щодо оплати праці (публікація звітів про гендерне співвідношення зарплат).

2. Розробка проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо рівного винагородження за працю рівної цінності», а також методики гендерно-нейтральної оцінки робіт на основі відповідних рекомендацій Міжнародної організації праці.

3. Інтеграція у вітчизняне законодавство Рекомендацій Ради Організації економічного співробітництва та розвитку 2013 року щодо гендерної рівності в освіті, зайнятості та підприємництві, а також 2015 року - щодо гендерної рівності у громадському житті.

4. Систематичні консультації з роботодавцями та профспілками щодо забезпечення рівного винагородження жінок і чоловіків за працю рівної цінності.

5. Розробка і впровадження методики оцінювання та публікація рейтингу компаній, які забезпечують рівну оплату праці жінок і чоловіків за працю рівної цінності.

6. Регулярне навчання інспекторів праці, керівників підприємств/кадрових підрозділів з використання гендерно-нейтральної оцінки праці.

7. Популяризація серед дівчат та жінок освіти та професій зі STEM-спеціальностей (science, technology, engineering, mathematics), у яких спостерігається найвищий рівень заробітних плат.

8. Запуск інтернет-сайтів щодо висвітлення проблем гендерної рівності, окремих питань рівної оплати праці жінок і чоловіків, а також інструментів її забезпечення (зокрема згаданої вище гендерно-нейтральної оцінки робіт) з використанням хмарних технологій тощо.

Є питання з кадрового обліку? У LIGA360 знайдете понад 3 тисячі експерних роз'яснень та алгоритмів дій для роботи. Замовте безкоштовний тест LIGA360:HR-Менеджер прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини