Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Містобудівну документацію будуть розробляти по-новому: проєкт

Реклама

Містобудівна документація буде розроблятись відкритіше та публічніше.

Про це розповів заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА Юрій Тацій.

Оголошено громадське обговорення проєкту наказу Міністерства розвитку громад і територій України «Про затвердження Порядку розроблення містобудівної документації на державному та регіональному рівні». Цим документом планують замінити діючий наказ Мінрегіону № 290, що був затверджений ще 2011 року.

Чим же оновлений документ буде відрізнятись від старого порядку:

- містобудівна документація фактично буде розроблятись у цифровому вигляді - у формі електронних документів, що містять набори профільних геопросторових даних у державній геодезичній системі координат УСК-2000 і єдиній системі класифікації та кодування об'єктів будівництва для формування баз даних містобудівного кадастру;

- замовник буде зобов'язаний забезпечувати оприлюднення містобудівної документації на єдиному державному веб-порталі відкритих даних, офіційному вебсайті Мінрегіону та власному вебсайті (якщо такий існує). І все це - в єдиному форматі даних по всій країні;

- містобудівна документація вважатиметься чинною після затвердження та внесення відповідних даних до містобудівного кадастру.

Ці зміни будуть впроваджені перш за все для того, щоб зробити документацію більш структурованою та впорядкованою, зрозумілішою як для пересічного користувача, так і для спеціаліста.

Крім того, розробка документації одразу «у цифрі» дозволить без втрати часу та людського ресурсу інтегрувати їх у електронний документообіг. Це, в свою чергу, дасть змогу користувачеві, натиснувши всього декілька клавіш, отримати всю інформацію про місто - кількість зелених зон, парковок у районі, кількість місць у дитсадках та школах, нові будівельні об'єкти, які плануються тощо.

Також завдяки оновленій постанові створюється можливість аналізувати документ у форматі використання GIS-систем. Цей інструмент дозволить швидко вивчити великий обсяг інформації, отримавши дані про конкретні ділянку, територію, район.

Щоб убезпечити нерухомість від дій шахраїв і "чорних реєстраторів", необхідно контролювати інформацію в Реєстрі речових прав. Поставте на цілодобовий моніторинг будь-які об'єкти вашої нерухомості за допомогою сервісу SMS-Маяк, який миттєво повідомить про початок будь-яких реєстраційних процедур і допоможе вчасно зупинити рейдерське захоплення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини