Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємцю після припинення діяльності погасили заборгованість за послуги: як оподатковується такий дохід?

Реклама

Головне управління ДПС у м. Києві у ІПК від 01.09.2021 р. № 3234/ІПК/26-15-24-19-12 надало податкову консультацію щодо оподаткування доходів, виплачених юридичною особою фізичній особі - підприємцю, яка на дату виплати доходів втратила статус підприємця, а саме:

Яким чином та в якому періоді підлягають оподаткуванню зазначені кошти?

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, яка є платником єдиного податку, останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому відповідним контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення (п. 294.6 ст. 294 ПКУ).

Разом з тим, відповідно до п. 4 розділу "Загальні положення" Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 10 "Дебіторська заборгованість", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 08.10.99 № 237, дебіторська заборгованість - це сума заборгованості дебіторів підприємству (фізичні особі - підприємцю) на певну дату.

При цьому, якщо у фізичної особи - підприємця на момент проведення процедури припинення підприємницької діяльності рахується дебіторська заборгованість і вона не погашається, то у фізичної особи - підприємця не виникає доходу, відповідно він не відображається у декларації за останній базовий податковий (звітний) період.

Однак, якщо після закінчення процедури припинення підприємницької діяльності фізичній особі погашається сума дебіторської заборгованості юридичною особою - боржником, то уся сума даної заборгованості підлягає оподаткуванню за загальними правилами, встановленими розділом IV ПКУ.

Чи підлягає такий дохід оподаткуванню ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Чи необхідно подавати декларацію про майновий стан і доходи?

Сума дебіторської заборгованості, яка погашається юридичною особою - боржником фізичній особі - підприємцю після припинення нею підприємницької діяльності, не включаються до доходу фізичної особи - підприємця, а оподатковується на загальних підставах, встановлених розділом IV ПКУ для платників податку - фізичних осіб, та не є базою для нарахування єдиного внеску.

Ставка податку становить 18% бази оподаткування. Також вказаний дохід є об'єктом оподаткування військовим збором - 1,5%.

Юридична особа, яка відповідно до норм ПКУ відносяться до податкового агенту, при виплаті доходу фізичній особі повинна нарахувати та утримати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із суми такого доходу за його рахунок (пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 та пп. 1.4 п. 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

При цьому, відповідно до п. 179.2 ст. 179 ПКУ обов'язок платника податку щодо подання річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації) вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених цим розділом.

ЄСВ не нараховується на виплати, які не належать до бази нарахування, визначеної ст. 7 Закону N 2464, зокрема інші доходи, відмінні від заробітної плати та винагороди за цивільно-правовими договорами.

Враховуючи зазначене вище, сума дебіторської заборгованості, яка погашається юридичною особою - боржником фізичній особі - підприємцю після припинення нею підприємницької діяльності, не включаються до доходу фізичної особи - підприємця, а оподатковуються на загальних підставах, встановлених розділом IV ПКУ для платників податку - фізичних осіб, та не є базою для нарахування єдиного внеску.

Суб'єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід виконує усі встановлені ПКУ функції податкового агента.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини