Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній потрібно подати до 1 жовтня: форму оновили

Реклама

Податківці нагадують платникам податків, які здійснювали контрольовані операції, про обов'язок подати відповідний звіт до 1 жовтня та звертають увагу, що згідно оновленої статті 39 Податкового кодексу, в 2021 році вперше разом зі звітом про контрольовані операції подається Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Повідомлення подають всі платники, які здійснювали контрольовані операції, в тому числі ті з них, які не входять до міжнародної групи компаній.

Детальне роз'яснення ДПС дивіться у інформаційному листі № 24

Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній має містити, зокрема, таку інформацію:

а) дані щодо материнської компанії міжнародної групи компаній, до якої входить платник податків, зокрема, назву, державу (територію) резидентства, адресу реєстрації, реєстраційний номер (номери), присвоєні материнській компанії в державі (на території) її реєстрації, код (коди) материнської компанії як платника податків у державі (на території) її реєстрації;

б) дані щодо юридичної особи, яка є уповноваженим учасником міжнародної групи компаній на подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній, до якої входить платник податків (у разі наявності такої юридичної особи), зокрема, її назву, державу (територію) податкового резидентства, адресу реєстрації, реєстраційний номер (номери), присвоєні уповноваженій особі в державі (на території) її реєстрації, код (коди) як платника податків у державі (на території) її реєстрації, або інформацію про те, що група не зобов'язана подавати звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній відповідно до законодавства інших країн;

в) дату, яка є останнім днем фінансового року, за який готується консолідована фінансова звітність міжнародної групи компаній, а у разі, якщо така звітність не готується, дату закінчення фінансового року відповідно до внутрішніх положень материнської компанії міжнародної групи компаній;

г) інформацію щодо розміру сукупного консолідованого доходу міжнародної групи за фінансовий рік, що передує звітному, розрахованого згідно зі стандартами бухгалтерського обліку, які застосовує материнська компанія групи.

Звіт про контрольовані операції та Повідомлення мають бути подані в електронній формі. Відповідальність за неподання передбачена пунктом 120.3 статті 120 Кодексу - штрафна санкція складає 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2020 році - 105 100 грн).

Зверніть увагу, що наказом Міністерства фінансів України від 27.08.2021 № 484 затверджено зміни до Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній та порядку його складання.

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області  роз'яснює, що в оновленій формі Повідомлення не потрібно зазначати дані про суму сукупного консолідованого доходу міжнародної групи компаній. Також виключено вимогу щодо надання інформації про обмінний курс, який застосовується платником податків при перерахунку валюти звітності МГК, відмінної від євро у євро.

Впроваджено інший підхід, який передбачає інформування контролюючих органів про один з трьох інтервалів за сумою сукупного консолідованого доходу МГК у графі 11.1 форми (обов'язково проставляється один із трьох кодів - «UNC 901», «UNC 902» або «UNC 903»). Ці інтервали, фактично, визначають обсяг обов'язків платників податків щодо складання звітності з трансфертного ціноутворення за «трирівневою моделлю» (згідно з вимогами кроку 13 Плану Дій BEPS, які імплементовані у статті 39 Податкового кодексу України).

Наказом № 484 врегульоване питання заповнення граф Повідомлення у випадку, коли платник податків є учасником МГК, іншим, ніж материнська компанія МГК, і при цьому - не уповноважений на подання Звіту в розрізі країн МГК. Для такої ситуації перелік кодів, доступних для заповнення у графі 10, доповнено новим кодом «CBC709».

Наказ № 484 набрав чинність 24.09.2021 року.

Стикнулися з незнайомою ситуацією для бізнесу? Відповідь знайдете в Інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН. Тут є всі алгоритми дій, покрокові інструкції з посиланням на відповідні нормативні акти. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини