Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вантажоперевезення: діють нові правила оформлення ТТН і штрафи за порушення габаритно-вагових вимог

Реклама

В Україні посилили відповідальність учасників перевезень та запровадили нові штрафи за порушення габаритно-вагових параметрів.

Відповідний Закон від 29.06.2021 № 1582-IX набув чинності з 1 жовтня 2021 року, одночасно з Законом від 03.06.2021 № 1534-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю".

Відтепер законодавчо закріплено можливість автоматичної фіксації порушень габаритно-вагових параметрів та розширено повноваження Укртрансбезпеки в частині здійснення габаритно-вагового контролю.

Порядок проведення рейдових перевірок (перевірок на дорозі) та порядок здійснення габаритно-вагового контролю визначаються Кабінетом Міністрів України.

Вантажовідправник зобов'язаний:

  • вносити до товарно-транспортної накладної або іншого визначеного законодавством документа на вантаж відомості про масу або габарити вантажу, а також повне найменування вантажоодержувача та автомобільного перевізника (прізвище, ім'я, по батькові), код платника податків згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або податковий номер, реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті або відмітку у відповідному полі в ID-картці), прізвище, ім'я, по батькові, номер посвідчення водія, а також інші відомості, визначені законодавством;

ЄБА зауважила, що через оновлені правила оформлення ТТН бізнес нестиме мільйонні витрати

  • надавати перевізнику необхідні документи на вантаж, що містять достовірну інформацію;

  • здійснювати в установленому порядку страхування відповідальності на випадок настання негативних наслідків під час перевезення вантажів;

  • відшкодовувати витрати та збитки, заподіяні внаслідок порушення ним законодавства з питань перевезення вантажів.

За перевищення вагово-габаритних нормативів від 5% до понад 30% передбачено штраф у розмірі від 8 500 грн до 51 000 грн.

Крім того, перевезення пасажирів і вантажів в Україні без необхідних документів передбачено штраф у 17 тис. грн. Для міжнародних перевезень - 34 тис. грн.

Серед нових штрафних санкцій, які впроваджуються Законом № 1582:

1. Штраф для вантажовідправників за порушення при внесенні відомостей у товарно-транспортні накладні або інші документи на вантаж у розмірі 51 тис. грн;

2. Штраф за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм під час руху великогабаритними і великоваговими транспортними засобами автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами:

8500 грн - у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5 % до 10 % включно;

17 тис. грн - у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 10 %, але не більше 20 %;

34 тис. грн - у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 20 %, але не більше 30 %;

51 тис. грн - у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 30 %";

3. Штраф за відмову від проходження ГВК у розмірі 51 тис. грн.

4. Штраф за невиконання законних вимог працівників Укртрансбезпеки щодо перевірки дотримання вимог законодавства про автомобільний транспорт, усунення порушень законодавства з безпеки на автомобільному транспорті або створення перешкод для виконання покладених на них обов'язків, завдань у розмірі 850 - 2550 грн.

Крім цього, збільшено штрафні санкції для водіїв за невиконання ними вимог про зупинку з 3400 грн до 51 тис. грн.

Також запроваджує адміністративну відповідальність за порушення, зафіксовані в автоматичному режимі.

Стежите за новинами вашої галузі? Спробуйте створити свій власний інфопростір в екосистемі LIGA360. Власна стрічка новин і моніторинг з понад 1835 медіа, 20 телеканалів, 15 радіостанцій, 1 800 інтернет-видань і друкованих ЗМІ. Обирайте що читати саме вам! Спробувати LIGA360

А для того, щоб відстежити згадування про будь-який бренд і відгуки про компанію, скористайтеся модулем системи аналітики та моніторингу медіа-простору Semantrum.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини