Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС висловився щодо нюансів зміни цільового призначення земельної ділянки

Реклама

Ініціатором зміни виду використання земельної ділянки може бути або власник земельної ділянки, або користувач. Важливо, щоб право користування було зареєстровано за користувачем.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 29 вересня 2021 року у справі № 670/92/18.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

Обставини справи

Особі відмовили у зміні цільового призначення земельної ділянки, з чим вона не погодилася.

Позиція ВС

Відповідно до ч. 5 ст. 20 ЗК, види використання земельної ділянки в межах певної категорії земель (крім земель сільськогосподарського призначення та земель оборони) визначаються її власником або користувачем самостійно в межах вимог, встановлених законом до використання земель цієї категорії, з урахуванням містобудівної документації та документації із землеустрою.

Земельні ділянки сільськогосподарського призначення використовуються їх власниками або користувачами виключно в межах вимог щодо користування землями певного виду використання, встановлених статтями 31, 33-37 цього Кодексу.

Колегія суддів звертає увагу, що ініціатором зміни виду використання земельної ділянки може бути або власник земельної ділянки, або користувач.

Зазначено, що позивачем договір оренди земельної ділянки не укладено, державну реєстрацію не проведено

.Колегія суддів зазначає, що дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з метою передачі її у власність не є документом, який передає земельну ділянку у власність, а є лише початковим етапом належного оформлення прав на земельну ділянку.

Статтею 125 ЗК визначено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Проте державна реєстрація оренди земельної ділянки за позивачем відсутня.

Відтак, зважаючи, що спірна земельна ділянка є власністю територіальної громади, у позивача відсутні підстави для звернення із заявою про зміну виду цільового використання.

Захистіть свою нерухомість від шахрайства та “чорних реєстраторів”. Сервіс SMS-Маяк миттєво сповістить про зміни в Реєстрі речових прав та незаконні процедури. Ставте свої об'єкти на контроль прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини