Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна посилює розвиток освіти у сфері кібербезпеки

5 жовтня 2021, 11:13
419
0
Реклама

Студенти понад 50 вишів України взяли участь у Дні кібербезпеки - заході, який відкрив цьогорічний Місяць кібербезпеки у Київському коледжі зв'язку.

Його метою є представлення студентам можливостей професійного зростання у цій сфері, адже у відповідності до Стратегії кібербезпеки України, важливе значення приділяється розвитку освіти.

День кібербезпеки - щорічна подія, яку організовує Торгово-промислова палата України спільно з Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації України для вищих навчальних закладів.

“Ми проводимо вже четвертий Місяць кібербезпеки у форматі державно-приватної взаємодії”, - заявив Володимир Коляденко, віце-президент Київської торгово-промислової палати, голова Антикризового центру кіберзахисту бізнесу Торгово-промислової палати України.

“Всі наші зусилля, діяльність величезної громади, сотень компаній, академічної спільноти, державних органів, які приймали в цьому участь, призвели до того, що нашу ініціативу проведення Місячника кібербезпеки на загальнонаціональному рівні підтримано”, - наголосив Володимир Коляденко.

На заході представники державних органів, бізнесу, вищих навчальних закладів поділилися з молоддю інформацією стосовно державної політики у сфері кібербезпеки, академічної освіти, можливостями працевлаштування у приватному секторі та підвищення фахового рівня.

Сергій Демедюк, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України, зазначив, що новоприйнята друга Стратегія з кібербезпеки є набагато потужнішою: «Вперше за всю історію вона передбачає не лише пасивний захист, а й можливість здійснення кібератак у разі необхідності на ті держави й організації, які будуть здійснювати напад на нас».

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко повідомив, що Комітет почав працювати над законом про кібербезпеку. «Я впевнений, що саме завдяки таким майданчикам, саме завдяки таким навчальним закладам Україна буде отримувати фахівців. А ми, як законодавці, будемо докладати максимум зусиль, щоб наші закони відповідали сучасним реаліям», - пообіцяв народний депутат.

Успіх у сфері кібербезпеки, як і в будь-якій іншій галузі, залежить від трьох складових: освіти, прагматичності та чесності. Про це заявив заступник Голови Держспецзв'язку Олександр Потій. За його словами, студенти можуть здобути компетенції на рівні управління держави, підприємств; ризик-менеджменту, реагування на інциденти та кіберзагрози, розроблення технічних рішень кіберзахисту, захисту комп'ютерних систем тощо.

Для цього Держспецзв'язку додає у Державний класифікатор Міністерства економіки України 46 професій у галузі кібербезпеки.

«Додання професій дає можливість обрати свою кар'єру фахівця з кібербезпеки: або криміналіста-розслідувача, або аналітика вразливостей чи ризиків, системного інженера - чи програмного архітектора. Загалом 46 професій, які становитимуть сучасний кадровий потенціал України», - підкреслив заступник очільника Служби.

«У світі не вистачає близько 3 мільйони підготовлених спеціалістів. Якщо сьогодні ви почнете вивчати цю спеціальність, то отримаєте великі шанси стати затребуваним фахівцем», - повідомив Олег Гайдук, новообраний голова Ради інформаційної та кібербезпеки України. За його словами, за останній тиждень Державною службою зв'язку та захисту інформації було зафіксовано 63 тисячі атак різних типів на органи державної влади, близько півмільйона підозрілих подій та понад 3 тисячі кіберінцидентів.

В Україні фахівців із кібербезпеки готують 52 кафедри у вищих навчальних закладах, які щороку випускають близько двох тисяч студентів. Ректори університетів, які взяли участь у заході, продемонстрували трансформацію освітніх процесів. Для цього вони обладнали комп'ютерні кабінети, кіберполігони, сучасні лабораторії. Однак ректор Національного торговельно-економічного університету Анатолій Мазаракі підкреслив, що для належної матеріально-технічної бази варто скасувати Постанову Кабінету Міністрів 2001 року № 332, яка обмежує придбання нових потужних комп'ютерів.

Нагадуємо, Місяць кібербезпеки спрямований на боротьбу з «кіберепідемією», вироблення нової парадигми поведінки в кіберпросторі, забезпечення стійкої роботи державних установ, бізнесу, сервісів і систем.

У рамках програми відбудуться круглі столи, регіональні курси і семінари з питань кібербезпеки бізнесу, відбудеться Восьмий PKI Форум 2021, загальнонаціональний конкурс з кібербезпеки для студентів учнівської молоді «КіберНіндзя», турнір з кібербезпеки для учнів м. Києва «Кібергерой», презентація та вебінар з кіберпсихології та багато інших заходів.

Де спеціалісту з безпеки шукати правові методи захисту компанії? Алгоритми дій при перевірках держорганів та ситуації для бізнесу доступні в рішенні LIGA360. Замовте тестовий доступ до системи прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини