Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківцям оновили Методичні рекомендації щодо перевірок платників податків

Реклама

ДПС наказом від 30 липня 2021 року № 729 виклала у новій редакції Методичні рекомендації щодо порядку взаємодії між підрозділами органів Державної податкової служби при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків. Зміни набули чинності 1 жовтня 2021 року.

Методичні рекомендації мають рекомендаційний характер та не містять нових правових норм щодо організації, проведення та реалізації матеріалів перевірок платників податків. Вони не є вичерпними і можуть змінюватись та/або доповнюватись у випадках, якщо такі зміни чи доповнення затверджуються відповідними наказами ДПС.

Зокрема, документ містить рекомендації щодо опрацювання питань, що виникають під час організації перевірки. Так, при надходженні від підрозділу податкового аудиту повідомлення про призначення перевірки платника податків, керівники структурних підрозділів територіальних органів ДПС визначають відповідальних працівників за супроводженням конкретної документальної/фактичної перевірки.

Відповідальні працівники у межах функціональних повноважень беруть участь у підготовці до проведення перевірки, спільних нарадах (у разі необхідності) та/або у межах компетенції вживають заходів для виявлення ризиків у діяльності платника податків, забезпечення повною мірою підрозділу податкового аудиту доперевірочними матеріалами, письмовими висновками, інформацією (документальним підтвердженням) щодо питань, які виникають у процесі проведення перевірки, роз'ясненнями та консультаціями органів ДПС, судовою практикою та іншою інформацією, що може бути використана у процесі проведення перевірки та при оформленні результатів.

У разі виникнення необхідності заміни відповідальних працівників з об'єктивних причин (тривала хвороба, переведення до іншого підрозділу територіального органу ДПС або звільнення працівника тощо) керівники структурних підрозділів територіальних органів призначають нових відповідальних працівників.

Податкові ризики може бути виявлено під час отримання податкової інформації у встановленому  Кодексом порядку.

Встановлення ризиків здійснюється, зокрема але не виключно, з опрацюванням:

а) інформації інформаційно-телекомунікаційних систем органів ДПС, що дозволяє виявити ризики у діяльності платника податків, у тому числі аналізуються дані:

  • розрахунку ризиків несплати податків, зборів та інших платежів;

  • Єдиного реєстру податкових накладних та Єдиного реєстру акцизних накладних;

  • зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмови в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування;

б) показників фінансової та податкової звітності (у разі виявлення розбіжностей аналізуються їх причини), періодичності (частоти) здійснення коригувань фінансової звітності чи подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій;

в) інформації про пов'язаних осіб;

г) іншої інформації, отриманої із зовнішніх джерел;

ґ) інформації щодо проведених операцій з нерезидентами, у тому числі зареєстрованими в офшорних зонах;

д) інформації з відкритих джерел (ЗМІ, мережа Інтернет тощо);

е) інформації щодо застосування платником податків схем ухилення від оподаткування або схем мінімізації (за наявності), у тому числі виявлених за результатами попереднього контролю;

є) інформації про наявність (відсутність) у платника фінансових операцій, які можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, наданої підрозділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, на відповідний запит;

ж) іншої інформації щодо платника податків, у тому числі отриманої від структурних підрозділів територіальних органів, яка може бути використана під час проведення доперевірочного аналізу, з метою визначення можливих ризиків порушень платником податків чинного законодавства та питань, що підлягають першочерговій перевірці.

Під час опрацювання встановлених ризиків структурні підрозділи з виявлення та опрацювання податкових ризиків у разі необхідності відповідно до норм Кодексу направляють запити платнику податків з метою отримання пояснень та їх документального підтвердження.

У разі якщо під час проведення опрацювання податкових ризиків робота, що проводиться з платником податків, не сприяє їх усуненню шляхом добровільного коригування платником податків податкової звітності або податковий ризик було підтверджено, керівником (його заступником або уповноваженою особою) територіального органу ДПС відповідно до норм статей 77, 78, 80 Кодексу залежно від істотності можливих втрат бюджету приймається рішення про проведення документальної позапланової (фактичної) перевірки або врахування результатів опрацювання ризиків під час проведення документальної планової перевірки надалі.

Будьте готовими до перевірок контролюючих органів. В Інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН є алгоритми дій, порядок перевірок, інформація про всі органи контролю, з якими стикаються бізнеси. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини