Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як отримати гроші, якщо фермер не сплачує за орендовану ділянку

Реклама

Чимало українців стикалися з ситуацією щодо заборгованості з орендної плати за землю - орендарі роками не розраховуються, порушують договори оренди землі. Як діяти у таких випадках, можуть порадити юристи системи безоплатної правової допомоги. Якщо ж людина є суб'єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу - юрист допомагає у складенні позову, направляє його до суду та орендаря. І дуже часто проблема вирішується вже на цьому етапі. Орендар вже розуміє, що власник землі, який здає свій пай в оренду, знає свої права та може їх захистити, і не чекаючи рішення суду, повністю розраховується з власником землі.

Так сталося і у випадку жінки із Запорізької області. Жінка уклала договори оренди землі з фермерським господарством, відповідно до яких вона передала в оренду дві земельні ділянки загальною площею 14 га. Втім, орендар не виконував свої зобов'язання, порушував строки оплати - спочатку виплачував частинами, а згодом взагалі перестав регулярно платити. Фермер накопичив борг з орендної плати за два роки на загальну суму 11 тис. грн. Термін договорів оренди землі завершувався, і орендар всіляко уникав спілкування з жінкою.

Тому, пані Тетяна звернулася до Токмацького бюро правової допомоги з проханням допомогти розірвати договір оренди земельної ділянки та стягнути з орендаря заборгованість з орендної плати.

Законодавством України передбачено, що землекористувачі зобов'язані своєчасно сплачувати орендну плату. Усталена судова практика Верховного Суду свідчить, що систематичне порушення договору оренди земельної ділянки щодо несплати орендної плати є вагомою підставою для розірвання такого договору.

Тому, фахівці системи БПД допомогли жінці скласти та направити фермерському господарству лист-вимогу щодо сплати заборгованості за орендною платою та акт приймання-передачі землі. Акт приймання-передачі орендар підписав, що засвідчило повернення відповідних земельних ділянок пані Тетяні та припинення договірних правовідносин. Проте борг орендар не виплатив та не надав ніяких гарантій щодо виплати грошових коштів у майбутньому.

Центр правової допомоги для захисту інтересів пані Тетяни призначив адвокатку, яка співпрацює з системою безоплатної правової допомоги. Готуючи позовну заяву, адвокат додала до суми заборгованості з орендної плати розмір втрати від інфляції та три проценти річних за прострочення невиплаченої орендної плати. Адже нормами Цивільного кодексу передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір не встановлений договором або законом.

Рішенням Оріхівського районного суду Запорізької області позовну заяву пані Тетяни задоволено в повному обсязі та постановлено стягнути з фермерського господарства на її користь 12 тис. грн.

За матеріалами Міністерства юстиції.

Захистити своє майно від рейдерів допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини