Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Договір про надання послуг: правила укладання та істотні умови

Реклама

Згідно зі статтею 638 ЦК України загальним для всіх договорів про надання послуг є те, що всі вони, незалежно від суб'єктного складу, порядку укладення і змісту договору, вважаються укладеними з моменту досягнення сторонами усіх істотних умов, кожна сторона договорів набуває права і одночасно несе зобов'язання щодо до іншої сторони.

Марина Семенова, адвокатське Бюро «ЮФ «Семенова і Партнери», детально розповіла про відмінність договору про надання послуг від договору підряду, істотні умови договору та правила підтвердження його виконання.

Під час укладання договору про надання послуг необхідно звернути увагу на те, що як правило, договір про надання послуг укладається у письмовій формі. Крім того, виконавець зобов'язаний видати замовнику документ, що підтверджує підставу сплати та суму отриманих коштів або розрахунковий документ, який свідчить про факт надання послуги. Окрім того, необхідно враховувати, що деякі види послуг можуть бути надані лише суб'єктами підприємницької діяльності, а для здійснення деяких видив необхідна наявність ліцензії, наприклад медичні послуги, туристичні послуги. Такім чином, під час укладення угоди необхідно впевнитися, що виконавець має необхідні дозвільні документи.

В договорі про надання послуг також обов'язково необхідно передбачити наступні умови:

1) предмет - опис послуги, яка надається;

2) плата (розмір, строки оплати, порядок оплати) - якщо договір є оплатним;

3) термін дії договору. Крім термінів початку та закінчення надання послуги договором можуть бути передбачені проміжні терміни, за порушення яких може наступати відповідальність виконавця;  

4) виконання договору особисто виконавцем або можливість передачі цього обов'язку третій особі;

5) відповідальність сторін у разі невиконання або неналежного виконання договору;

6) умови дострокового розірвання договору (в тому числі, шляхом односторонньої відмови однієї із сторін);

7) порядок прийняття послуг.

Продовження матеріалу читайте тут

Підготовка договору займає багато часу? Система CONTRACTUM у LIGA360 надасть шаблони за 11 найбільш затребуваними тематиками. Замовляйте рішення сьогодні та позбавтесь рутини у договірній роботі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини