Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято Закон про енергоефективність

Реклама

Верховна Рада прийняла Закон "Про енергетичну ефективність" (проект № 4507). Документ розроблено для врегулювання на законодавчому рівні питання щодо підвищення ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів в Україні.

Буде розроблено Національний план дій з енергоефективності, місцеві енергетичні плани та довгострокову Стратегію термомодернізації будівель.

Законом також визначено:

  • особливості врахування критеріїв енергоефективності під час здійснення публічних закупівель чи придбання та найму (оренди) будівель органами державної влади, органами місцевого самоврядування та юридичними особами, які забезпечують потреби держави або територіальної громади;

  • вимоги до екодизайну продуктів, пов'язаних із споживанням енергії;

  • засади енергетичного аудиту та енергетичного менеджменту;

  • особливості запровадження інтелектуальних систем обліку;

  • стимулювання енергоефективності в сфері передачі та розподілу електричної енергії, транспортування та розподілу природного газу;

  • стимулювання енергоефективності в сфері теплопостачання;

  • основні засади здійснення енергосервісу;

  • популяризація та стимулювання підвищення рівня енергоефективності серед споживачів;

  • відповідальність за порушення законодавства у сфері забезпечення енергетичної ефективності.

Так, на порушення операторами систем передачі та операторами систем розподілу вимог цього Закону щодо проведення оцінки потенціалу енергоефективності тягне за собою накладення штрафу на таких суб'єктів господарювання у розмірі тридцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 тис.грн).

У разі запровадження схеми зобов'язань з енергоефективності Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, накладає на суб'єктів господарювання, яким встановлено зобов'язання щодо досягнення цільового показника щорічного скорочення споживання енергії:

  • за недотримання зобов'язань щодо досягнення цільового показника щорічного скорочення споживання енергії у розмірі, що не перевищує 50 відсотків від встановленого показника,- штраф у розмірі тридцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 тис. грн);

  • за недотримання зобов'язань щодо досягнення цільового показника щорічного скорочення споживання енергії у розмірі 50 відсотків і більше від встановленого показника - штраф у розмірі шістдесяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 020 000 грн).

Стикнулися з незнайомою ситуацією для бізнесу? Відповідь знайдете в Інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН. Тут є всі алгоритми дій, покрокові інструкції з посиланням на відповідні нормативні акти. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини