Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як роботодавцю оформити заяву-розрахунок за е-лікарняним

Реклама

ФСС роз'яснив, як роботодавцю оформити заяву-розрахунок за е-лікарняним.

Особливості оформлення заяви-розрахунку

Починати призначення працівнику матеріального забезпечення і оформлення заяви-розрахунку можна з дати видачі е-лікарняного. Датою видачі для електронних листків непрацездатності вважається восьмий день після дати закриття, яка зазначена в документі. А для е-лікарняних по вагітності та пологах - восьмий день після дати відкриття.

Наприклад, е-лікарняний, створений 25 жовтня строком на 10 днів, має  дату закриття 03.11.2021 та буде вважатись виданим (стане готовим до сплати) з 11.11.2021.

 Це визначено наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234.

Часто лікарняні по вагітності та пологах не змінюють свій статус на "готовий до сплати" попри настання дати видачі, а е-лікарняні по хворобі стають "готовими до сплати" зарано - у таких випадках потрібно орієнтуватись на дати, а допомогу по вагітності та пологах можна призначити по е-лікарняному зі статусом "закритий". Ці технічні неточності поступово врегулюють.

Для оформлення і подання до Фонду заяви-розрахунку відведено не більше 5 робочих днів з дати прийняття комісією із соціального страхування підприємства рішення про призначення допомоги.

Форма заяви-розрахунку, яку необхідно заповнити для отримання коштів від ФССУ, не змінилась і тотожна для паперових і електронних лікарняних.

Однак у е-лікарняному відсутня серія та відрізняються причини непрацездатності, тож заповнення заяви-розрахунку за такими лікарняними має особливості. У зв'язку із цим не можна поєднувати листки непрацездатності різних видів - за паперовими і е-лікарняними мають бути подані дві окремі заяви-розрахунки.

Зверніть увагу! Хоча форми заяв-розрахунків однакові для всіх лікарняних, більшість клієнтських спеціалізованих програмних забезпечень для електронного документообігу пропонують окремі форми заяв для паперових і електронних листків непрацездатності.

Детальніше про формування заяви-розрахунку за е-лікарняним та процедуру подання заяви-розрахунку, читайте у роз'ясненні.

Бажаєте мінімізувати кадрові ризики для своєї компанії? Спробуйте ІТ-платформу LIGA360:HR. Дізнавайтесь першими про зміни трудового законодавства, контролюйте відгуки про бренд роботодавця, перевіряйте надійність кандидатів та співробітників. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини