Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС оновить порядок формування плану документальних перевірок

Реклама

ДПС розробила проект змін до Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

Зокрема, пропонується оновити критерії ризиковості від провадження господарської діяльності платників податків:

Критерії відбору платників податків - юридичних осіб

1. З переліку критеріїв відбору платників податків - юридичних осіб високого ступеня та критеріїв відбору платників податків - постійних представництв та представництв нерезидентів виключається критерій ризику «наявність розбіжностей у платника податків згідно із системою автоматизованого співставлення податкового зобов'язання та податкового кредиту у розрізі контрагентів (завищення податкового кредиту) у сумі понад 1 млн грн, або понад 5 відсотків загальних обсягів податкового кредиту, але не менше ніж 100 тис.грн» за відсутності джерела інформації для розрахунку ризику.

2. У критерії відбору високого ступеня «інші витрати перевищують 30 відсотків загальних витрат операційної діяльності» слова «інші витрати» замінити словами «інші операційні витрати».

3. Критерій «декларування експортних та/або імпортних операцій без фактичного здійснення таких операцій» перенести з високого ступеня до середнього.

4. Критерій відбору високого ступеня «зростання довгострокових зобов'язань і забезпечень у сумі більше ніж 10 млн грн або перевищує 30 відсотків загальних обсягів постачання» змінюється на наступний: «сума довгострокових зобов'язань і забезпечень більше ніж 10 млн грн або перевищує 30 відсотків загальних обсягів постачання».

5. Змінюється редакція критерію ризику середнього ступеня у частині граничних сум, а саме: «наявність розбіжностей між обсягами задекларованих у податкових деклараціях з податку на додану вартість податкових зобов'язань або податкового кредиту з податку на додану вартість та обсягами податкових зобов'язань, або податкового кредиту з податку на додану вартість за даними Єдиного реєстру податкових накладних на 5 та більше відсотків» такою: «наявність розбіжностей у платника податків між даними податкової декларації з податку на додану вартість та Єдиного реєстру податкових накладних у сумі понад 1 млн грн, або понад 5 відсотків загальних обсягів податкового кредиту, але не менше ніж 100 тис. грн».

6. З переліку критеріїв ризику середнього ступеня виключається критерій «наявність негативних рішень комісії ДПС у системі автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризику, достатніх для зупинення реєстрації податкових накладних протягом трьох звітних періодів» через те, що зупинка податкової накладної/розрахунку коригування, а також факт відмови комісією контролюючого органу у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування на сьогодні не може вважатися ризиком.

7. Уточнюються критерії ризику середнього ступеня «невідповідність даних звітності реєстратора розрахункових операцій та обсягів постачання, зазначених у деклараціях з податку на додану вартість», а саме: на редакцію «наявність розбіжностей між задекларованою сумою обсягів постачання у деклараціях з податку на додану вартість та сумою розрахункових операцій, проведених із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій, в обсязі, що перевищує 30 відсотків».

8. Критерії відбору середнього ступеня ризику доповнюються новими критеріями: «декларування експортних та/або імпортних операцій без фактичного здійснення таких операцій; сплата податку на прибуток за відповідний рік в обсязі менше 1,5 відсотка від обсягу відшкодованого податку на додану вартість у розмірі понад 10 млн грн впродовж календарного року».

Критерії відбору платників податків - фізичних осіб

1. Уточнюється критерій ризику високого ступеню «розмір інших витрат, у тому числі вартість виконаних робіт, наданих послуг, або сума розрахованої амортизації основних засобів становить 30 та більше відсотків задекларованої в податковій звітності вартості документально підтверджених витрат, пов'язаних з господарською діяльністю платника податків» інформацією про суму розрахованої амортизації основних засобів.

2. Новий критерій ризику високого ступеню «обсяг придбання, без податку на додану вартість, відображений у податкових деклараціях з податку на додану вартість, становить 75 або більше відсотків обсягу постачання, без податку на додану вартість, відображеного у податкових деклараціях з податку на додану вартість». Використання такого критерію ризику забезпечить дослідження походження реалізованого товару платниками податку на додану вартість при проведенні перевірки платника податків.

3. Новий критерій ризику високого ступеня «включення до складу витрат у податковій декларації про майновий стан і доходи сум амортизаційних відрахувань при відсутності відомостей щодо наявності власних об'єктів оподаткування», так як неподання платником відомостей про об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, та одночасне декларування амортизаційних відрахувань з їх вартості може бути ймовірним ризиком оптимізації податкових зобов'язань.

4. Уточнюється критерій ризику середнього ступеня на наступну редакцію «кількість найманих працівників менша за кількість зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій (окремо на господарську одиницю) або інших об'єктів оподаткування», у якому інформація щодо транспортних засобів замінюється на інформацію щодо інших об'єктів оподаткування, так як реєстратор розрахункової операції реєструється відповідно до об'єктів оподаткування платників податків, тому необхідно для уточнення критерію враховувати штатну чисельність працівників таких об'єктів оподаткування.

5. Новий критерій ризику середнього ступеня «декларування доходу понад 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, при відсутності зареєстрованого реєстратора з| розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій та відомостей щодо відкритих банківських рахунків».

Будьте готовими до перевірок контролюючих органів. Алгоритми дій, порядок перевірок, інформація про всі органи контролю, з якими стикаються бізнеси -в одній IT-платформі LIGA360. Замов презентацію IT-платформи LIGA360 за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини