Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У МОЗ та Держпраці розповіли, як відбуватиметься відсторонення невакцинованих працівників від роботи

Реклама

З 8 листопада деякі категорії невакцинованих громадян відсторонять від роботи. Відповідні вимоги передбачені "карантинною" постановою № 1236.

Зокрема, керівники державних органів (державної служби), керівники підприємств, установ та організацій мають забезпечити:

1) контроль за проведенням обов'язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 працівниками та державними службовцями, обов'язковість профілактичних щеплень яких передбачена переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я від 4 жовтня 2021 р. № 2153;

2) відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників та державних службовців, обов'язковість профілактичних щеплень проти COVID-19 яких визначена переліком та які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов'язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 відповідно до статті 46 Кодексу законів про працю України, частини другої статті 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" та частини третьої статті 5 Закону України "Про державну службу", крім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень проти COVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань.

Сьогодні, 4 листопада, відбувся пресбрифінг за участю в.о. Голови Держпраці Ігор Дегнера та Головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна на тему: «Механізм відсторонення від роботи невакцинованих працівників, які включені до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням».

Учасники заходу відповіли на ключові запитання щодо процедури відсторонення від роботи.

Які працівники підлягають обов'язковим профілактичним щепленням?

Відповідно до Переліку, затвердженого наказом МОЗ від 4 жовтня 2021 р. № 2153, обов'язковим профілактичним щепленням підлягають працівники:

1. Центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;

2. Місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;

3. Закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

На який строк відбуватиметься відсторонення від роботи?

Строк відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили. Тобто до моменту отримання щеплення. Важливо відзначити, що отримання першої дози вакцини вже вважається усуненням причин відсторення від роботи.

Кого не можна відсторонити від роботи?

Відсторонити від роботи не можна осіб, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень проти COVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань. Головний державний санітарний лікар зауважив, що відповідна довідка (Форма № 028) наразі перебуває на погодженні та до 8 листопада вже буде затверджена. Якщо у людини є протипоказання до конкретного виду вакцини, то довідка може видаватися тимчасово, на кілька місяців.

Як відсторонюватимуть працівників?

В.о. Голови Держпраці Ігор Дегнера розповів, що роботодавець має завчасно, до 8 листопада, повідомити працівників відповідних категорій про відсторонення від роботи, якщо вони ухилятимуться від вакцинації або не проінформують роботодавця, що вже пройшли хоча б перший етап щеплення.

Крім того, роботодавець має у такому повідомленні надати всю необхідну інформацію та сприяти проходженню профілактичного щеплення.

Відсторонення відбуватиметься на підставі наказу по підприємству з обов'язковим доведенням його до відома працівників під підпис. Строк відсторонення: "до усунення причин, що його зумовили".

Також перш ніж відсторонити невакцинованого працівника від роботи, працедавець має письмово зафіксувати факт відмови працівника від щеплення.

Відсторонення від роботи відбувається без збереження заробітної плати.

Чи можуть відсторонити від роботи осіб, які нещодавно перехворіли COVID-19?

Ігор Кузін розповів, що особи, які перехворили, зможуть отримати у лікаря довідку за формою 028, яка дозволяє відтермінувати вакцинацію на строк до трьох місяців, а також незабаром згенерувати сертифікат про одужання в Дія.

Чи може відсторонений працівник працювати дистанційно?

В.о. Голови Держпраці Ігор Дегнера розповів, що дистанційна робота, надомна робота та робота в режимі гнучкого часу - лише режими роботи. Статтею 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачено обов'язок в цілому відсторонити від роботи, без винятку щодо режиму роботи.

Щоб мінімізувати кадрові ризики, необхідна злагоджена робота HR-департаменту. Найефективніша робота команд доступна на ІТ-платформі LIGA360. Отримайте максимальний функціонал продуктів ЛІГА:ЗАКОН для зручної роботи HR-відділу, спільно ухвалюйте рішення й оцінюйте ризики, обмінюйтеся документами й новинами. Дізнатися більше про LIGA360

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини