Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд пропонує запровадити мінімальну базу для ПДФО та підвищити військовий збір

Реклама

Як ми повідомляли раніше, Уряд на засіданні 18 липня схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Відповідний законопроєкт № 11416 вже зареєстровано у Верховній Раді.

Серед низки запропонованих змін, варто звернути увагу на новації, які безпосередньо вплинуть на оподаткування заробітних плат.

Мінімальна база ПДФО

Тимчасово, на період дії воєнного стану та до останнього дня календарного місяця, в якому припинено або скасовано дію воєнного стану (включно) пропонується установити, що під час нарахування доходів у формі заробітної плати, мінімальна база оподаткування податком на доходи фізичних осіб встановлюються рішеннями сільських, селищних, міських рад для відповідної території але не менше розміру мінімальної заробітної плати встановленої Законом для місячного податкового (звітного) періоду.

Якщо податковий агент нарахував доходи у вигляді заробітної плати менше ніж мінімальна база, то він зобов'язаний самостійно нарахувати та сплатити (перерахувати) за власний рахунок до бюджету різницю між нарахованим податком з встановленої мінімальної бази оподаткування та утриманим податком з фактично виплаченої зарплати.

Однак ці положення не застосовується до установ, закладів та організацій, що фінансуються з державного бюджету, комунальних підприємств, а також підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема Українського товариства глухих та Українського товариства сліпих, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці. 

Як пояснила народний депутат Ніна Южаніна, наприклад, якщо місцева рада встановить мінімальну базу оподаткування ПДФО на рівні 20 тис. грн, а зарплата працівника 15 тис грн, то:

  • з працівника має бути утримано та перераховано до бюджету 2700 грн ПДФО (15000х0,18),

  • плюс 900 грн ПДФО (20000х0,18-2700) має сплатити до бюджету роботодавець за власний рахунок.  

"Це порушення Конституції, Податкового кодексу, оскільки ПДФО є загальнодержавним податком, а місцеві органи мають право встановлювати лише місцеві податки і збори", - додала Южаніна.

Військовий збір

Проєктом також передбачено підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%. Правила оподаткування та звітування залишаються незмінними.

Варто зауважити, що платниками ВЗ стануть також:

  • ФОП-платники єдиного податку першої - четвертої групи;

  • юридичні особи-платники податку на прибуток підприємств;

  • юридичні особи-платники єдиного податку третьої та четвертої групи.

Військовий збору для фізосіб підприємців 1,2 та 4 групи - у розмірі 5% з двох мінімальних зарплат та 3 групи - 1% від доходу.

Для юросіб на загальній та спрощеній системі оподаткування 1% від доходу.

Хочете аналізувати законодавство глибше? Побачте повний контекст до кожного НПА - з новою LIGA360! До кожного документи знайдуться пов?язані закони, судова практика та аналітика. Залиште заявку на презентацію. 

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини