Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Встановлено додаткові вимоги до кредитних договорів небанківських фінустанов

Реклама

НБУ постановою від 03.11.2021 № 113 затвердив Положення про додаткові вимоги до договорів небанківських фінансових установ про надання коштів у позику (споживчий, фінансовий кредит).

Документ набув чинності 5 листопада, але небанківським фінансовим установам надали перехідний період протягом трьох місяців для того, щоб привести свої договори у відповідність до вимог Положення.

Головна мета - зробити договори інформативнішими та зрозумілішими для споживачів фінансових послуг.

Положення передбачає окремі норми щодо змісту договору, способу викладення тексту, порядку підписання договору, що укладається у вигляді електронного документа, а також встановлює заборону включати до змісту договору недобросовісні умови.

За оцінками Національного банку, додаткові вимоги до кредитних договорів забезпечать належний рівень розкриття в договорі істотної інформації щодо умов надання послуги небанківською фінансовою установою, прав та обов'язків сторін договору, а також наслідків невиконання взятих споживачем зобов'язань.

Зокрема, договори не повинні містити положень, які в будь-який спосіб обмежують права споживача:

1) повністю або частково достроково повернути кредит;

2) подати скаргу, позов до суду або застосувати іншу аналогічну за змістом процедуру щодо виконання договору кредитодавцем або містять вимогу реалізовувати таке право виключно через посередництво або арбітраж.

Також договори не повинні містити поняття/терміни, визначені законодавством України, у власній інтерпретації , які вводять або можуть увести споживача в оману через перетинання або збіг їх економічної сутності з іншими термінами, які визначені законодавством України, що регулює відповідний ринок фінансових послуг. Не повинні містити положень про право на односторонню зміну умов договору без фактичного надсилання повідомлення споживачу погодженим кредитодавцем і споживачем каналом комунікації, що дає змогу встановити дату надсилання тощо.

Як ефективно контролювати виконання договорів? З функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Створіть тайм-лайн угоди й встановіть ключові дати на моніторинг. Більше про автоматизацію договірної роботи за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини